Εικόνα αταξίας των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία δίνει το αμερικανικό δίκτυο CNN. Ο ρωσικός στρατός είναι διχασμένος σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισης των απροσδόκητων προελάσεων της Ουκρανίας στο πεδίο της μάχης αυτόν τον μήνα, ανέφεραν στο CNN πηγές που έχουν εικόνα των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, καθώς η Μόσχα έχει βρεθεί να αμύνεται τόσο στα ανατολικά όσο και στα νότια της χώρας.

«Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δίνει ο ίδιος κατευθύνσεις απευθείας σε στρατηγούς στο πεδίο», είπαν δύο πηγές εξοικειωμένες με τις αμερικανικές και δυτικές μυστικές υπηρεσίες – μια εξαιρετικά ασυνήθιστη τακτική διαχείρισης σε έναν σύγχρονο στρατό, με τις πηγές αυτές να αναφέρουν ότι αυτό καταδεικνύει τη δυσλειτουργική δομή διοίκησης που μαστίζει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία εξ αρχής.

Σε γνώση των δυτικών μυστικών υπηρεσιών έχουν περιέλθει καβγάδες Ρώσων αξιωματικών μεταξύ τους, και διαμαρτυρίες σε φίλους και συγγενείς στην πατρίδα τους για τη λήψη αποφάσεων από τη Μόσχα, είπε μία από αυτές τις πηγές στο CNN.

«Υπάρχουν σημαντικές διαφωνίες στη στρατηγική, με τους στρατιωτικούς ηγέτες που αγωνίζονται να συμφωνήσουν για το πού να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους για να στηρίξουν τις αμυντικές γραμμές», δήλωσαν πολλές πηγές που γνωρίζουν τις αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ισχυρίστηκε ότι αναδιατάσσει δυνάμεις προς το Χάρκοβο στα βορειοανατολικά – όπου η Ουκρανία έχει σημειώσει τα πιο θεαματικά κέρδη – αλλά αμερικανικές και δυτικές πηγές λένε ότι το μεγαλύτερο μέρος των ρωσικών στρατευμάτων εξακολουθεί να παραμένει στο νότο, όπου η Ουκρανία έχει επίσης οργανώσει επιθετικές επιχειρήσεις γύρω από τη Χερσώνα.

Ο Πούτιν ανακοίνωσε μερική επιστράτευση την Τετάρτη που αναμένεται να περιλαμβάνει την κλήση έως και 300.000 εφέδρων. Επί μήνες αντιστεκόταν στο να κάνει αυτό το βήμα, με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν να δηλώνουν την Τετάρτη ότι το γεγονός ότι το έκανε τώρα υπογραμμίζει τη σοβαρότητα της έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού στη Ρωσία και σηματοδοτεί μια «εντεινόμενη απόγνωση»

Δεν είναι σαφές ότι η κινητοποίηση θα κάνει οποιαδήποτε επιχειρησιακή διαφορά στο πεδίο της μάχης ή απλώς θα παρατείνει…