Τον Αύγουστο, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι μπορεί να διατάξει απόβαση σε ελληνικά νησιά

Έλληνες αξιωματούχοι λένε ότι οι σχέσεις με την Τουρκία είναι τόσο τεταμένες πριν από τις εκλογές και στις δύο χώρες τον προσεχή Ιούνιο που είναι πιθανό ένα στρατιωτικό επεισόδιο στο Αιγαίο ή την Ανατολική Μεσόγειο το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Al Jazeera η υποψία που επικρατεί στην Ελλάδα είναι ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα επιδιώξει να δημιουργήσει μια κρίση εθνικής ασφάλειας που θα τονώσει τη δημοτικότητά του, η οποία βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία μετά από 20 χρόνια στην εξουσία.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Τι αλλάζει με την δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου – Η Άγκυρα επιμένει στις απειλές και η Αθήνα σε ψυχραιμία

Τον Αύγουστο, ο Ερντογάν υποστήριξε ότι μπορεί να διατάξει απόβαση σε ελληνικά νησιά: «Μπορούμε να έρθουμε ξαφνικά μια νύχτα… αν εσείς οι Έλληνες πάτε πολύ μακριά, τότε το τίμημα θα είναι βαρύ».

«Μέχρι το 2019, το 2020, το 2021 υποστήριζα ότι δεν υπήρχε περίπτωση πολέμου. Δεν μπορώ πλέον να το πω αυτό», δήλωσε στο Al Jazeera ο ναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, σημειώνοντας ότι η τουρκική ρητορική οικοδομείται προς μία επίθεση.

Υπάρχει ένταση αλλά είναι διαχειρίσιμη

Κορυφαίος τούρκος διπλωμάτης στην Αθήνα συμφωνεί ότι υπάρχει ένταση, αλλά λέει ότι είναι διαχειρίσιμη.

«Ως πρεσβεία, έχουμε έναν λογικό διάλογο με τους Έλληνες συναδέλφους μας – μην πιστεύετε αυτά που διαβάζετε στις εφημερίδες!» δήλωσε ο Τούρκος πρέσβης στην Αθήνα, Μπουράκ Οζούγκεργκιν, μιλώντας στο Al Jazeera.

«Όλοι προσπαθούμε να μην συμβούν ατυχήματα. Τα πράγματα δεν είναι τόσο άσχημα όσο το καλοκαίρι του 2020, αλλά πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί γιατί τα πράγματα μπορεί να γίνουν πολύ άσχημα πολύ γρήγορα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Άγγελος Συρίγος, καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο και υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, συμφωνεί.

«Νομίζω ότι η Τουρκία θα επιχειρήσει πολλές παράλληλες κρίσεις», υποστηρίζει ο Συρίγος, διαβλέποντας μία κρίση στο προσφυγικό την οποία θα ακολουθήσει η έλευση ενός ερευνητικού τουρκικού σε περιοχές που η Ελλάδα θεωρεί θαλάσσια δικαιοδοσία της.

Τεταμένες οι σχέσεις από το 2020

Οι σχέσεις…