Το Καρδιομεταβολικό Σχολείο (ΚΜΣ) πραγματοποιείται ως αποτέλεσμα της αναγκαιότητας, επικέντρωσης και εξειδίκευσης γνώσεων στην Καρδιομεταβολική Ιατρική, τον πλέον προβεβλημένο και σύγχρονο τομέα της ιατρικής, που μετά το 2019 ιδιαίτερα στην Αμερική αναδείχθηκε και προβλήθηκε σημαντικά. 
Η Καρδιομεταβολική Ιατρική είναι η ιατρική της διάγνωσης, παρακολούθησης και θεραπείας των καρδιομεταβολικών νοσημάτων: Παχυσαρκία, μεταβολικό σύνδρομο, υπέρταση, δυσλιπιδαιμικές διαταραχές, σακχαρώδης διαβήτης, καταστάσεις και νοσήματα που έχουν ιδιαίτερα αυξημένο επιπολασμό και συχνότητα στην πατρίδα μας.

Στην εναρκτήρια συνεδρία του Καρδιομεταβολικού Σχολείου, τα οποία πραγματοποιήθηκαν στις 26 Οκτωβρίου στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου Metropolitan Hospital, παρουσιάσθηκαν τα νέα δεδομένα στις καρδιομεταβολικές παθήσεις. Έτσι ο κ. Ανδρέας Μελιδώνης, Παθολόγος – Διαβητολόγος, παρουσίασε τις νέες εξελίξεις στον Σακχαρώδη Διαβήτη.

1. Τα νέα επιδημιολογικά δεδομένα επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό του διαβήτη ως σύγχρονη μεταβολική πανδημία. Έτσι η μελέτη ΕΜΕΝΟ (της Διαβητολογικής Εταιρείας και του Πανεπιστημίου) σε 4.398 άτομα πανελλήνια έδειξε επιπολασμό ΣΔ 12%. Εάν ληφθεί υπ’ όψιν ότι παγκόσμια εκτιμάται ότι το 30 – 40% των ατόμων με διαβήτη δεν γνωρίζουν τη νόσο τους τότε ο εκτιμώμενος επιπολασμός ΣΔ πλησιάζει το 15% του πληθυσμού. Έναντι του 3% της συχνότητας του ΣΔ στην 10ετία του ’80.

2. Οι εβδομαδιαίες ενέσιμες αγωγές και οι αναστολείς SGLT-2 στην αντιμετώπιση του ΣΔ2 και των επιπλοκών του.
Οι εβδομαδιαίοι αγωνιστές GLP-1 είναι οι νέες αγωγές με την εντυπωσιακή αντί-υπεργλυκαιμική δράση και την τεκμηριωμένη καρδιο-νεφρο-προστατευτική επίδραση. Μετά την γνωστή ντουλαγλουτίδη, το 2022 κυκλοφόρησε και η σεμαγλουτίδη, η οποία προσφέρει δεδομένα της πλέον υψηλής αντιδιαβητικής αγωγής καθώς μειώνει έως 1,8% την γλυκοζυλιωμένη Hb και μειώνει το σωματικό βάρος κατά 6,5 kg στην δοσολογία του 1mg/εβδομαδιαίως με το 30% αυτών στους οποίους χορηγήθηκε να χάνουν τουλάχιστον 10% του σωματικού τους βάρους. 
Επίσης η αγωγή αυτή παρουσιάζει ευνοϊκή καρδιαγγειακή δράση μειώνοντας σημαντικά κατά 26% τον κίνδυνο καρδιαγγειακών συμβαμάτων. Παρόμοια καρδιο-νεφρο-προστατευτική δράση προσφέρουν οι…