Πρώτη προτεραιότητα του Μπορέλ, λέει το ΜέΡΑ25 είναι η διαιώνιση της αποικιακής κληρονομιάς της Ευρώπης

«Απαιτούμε την παραίτηση του επικεφαλής των εξωτερικών υποθέσεων της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ για τα ρατσιστικά του σχόλια για τις χώρες εκτός ΕΕ» τονίζει σε ψήφισμά του το DiEM25 – ΜέΡΑ25 με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Ζοζέπ Μπορέλ που χαρακτήρισε τις εκτός ΕΕ και Δύσης χώρες ως «ζούγκλα» που απειλεί τον κήπο της Ευρώπης.

Διαιωνίζουν τα αποτελέσματα της αποικιακής κληρονομιάς της Ευρώπης

Το ΜέΡΑ25 καλεί σε υπογραφή του ψηφίσματος τονίζοντας ότι οι δηλώσεις αυτές του Ζοζέπ Μπορέλ ως αρμόδιου για τις διπλωματικές υποθέσεις της ΕΕ είναι αποκρουστικές και σοκαριστικές, προσβάλλουν δισεκατομμύρια ανθρώπους και διαιωνίζουν τα αποτελέσματα της αποικιακής κληρονομιάς της Ευρώπης.

  • Διαβάστε επίσης ΝΔ: Ο Βαρουφάκης θέλει συγκυβέρνηση με Τσίπρα για να ξαναπιάσουν το νήμα από το 2015 – Η απάντηση του ΜέΡΑ25

Αναλυτικά το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Στις 13 Οκτωβρίου, ο Ζοζέπ Μπορέλ, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Εξωτερικές Υποθέσεις και Πολιτικές Ασφάλειας, μίλησε στα εγκαίνια πιλοτικού προγράμματος της Ευρωπαϊκής Διπλωματικής Ακαδημίας. Οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν τη φρικτή ρατσιστική και αποικιακή νοοτροπία που διαπερνά ακόμη και τα υψηλότερα κλιμάκια της ευρωπαϊκής πολιτικής ηγεσίας.

Σοκαριστικό και αποκρουστικό

«Η Ευρώπη είναι ένας κήπος. Έχουμε φτιάξει έναν κήπο. Όλα λειτουργούν», είπε ο κ. Μπορέλ. «Το μεγαλύτερο μέρος του υπόλοιπου κόσμου είναι ζούγκλα και η ζούγκλα θα μπορούσε να εισβάλει στον κήπο».

«Οι κηπουροί πρέπει να τον φροντίζουν, αλλά δεν προστατεύουν τον κήπο χτίζοντας τείχη. Ένας ωραίος μικρός κήπος που περιβάλλεται από ψηλά τείχη για την αποτροπή εισβολής της ζούγκλας δεν είναι λύση. Επειδή η ζούγκλα έχει ισχυρή ικανότητα ανάπτυξης και το τείχος δεν θα είναι ποτέ αρκετά ψηλό για να προστατεύει τον κήπο».

Αυτή η υποτιθέμενη αναλογία θα έπρεπε να είναι απαράδεκτη, ανεξάρτητα από το πλαίσιο που ειπώθηκε. Το γεγονός ότι προήλθε από τον αρμόδιο για τις Εξωτερικές Υποθέσεις της ΕΕ, σε μια δημόσια εκδήλωση με την επόμενη γενιά διπλωματών της ΕΕ, δεν είναι τίποτα λιγότερο από σοκαριστικό και αποκρουστικό.

Συμπεριφορά ακατάλληλη με το αξίωμα που…