Το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία της ΕΥΠ που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη της παρακολούθησης του Νίκου Ανδρουλάκη έρχεται σε δημόσια διαβούλευση και προκαλεί αντιδράσεις με τη δημοσίευσή του

Στη δημοσιότητα δόθηκε σήμερα το σχέδιο νόμου για τη λειτουργία της ΕΥΠ που περιλαμβάνει αλλαγές στην επιλογή του διοικητή της, «φίλτρα» για τις παρακολουθήσεις των πολιτικών προσώπων, νομοθετική πρόβλεψη για τα κακόβουλα λογισμικά. Ωστόσο το μείζον ζήτημα που αποτέλεσε το κεντρικό σημείο της πολιτικής αντιπαράθεσης όλο αυτό το διάστημα, και αφορά το δικαίωμα του παρακολουθούμενου να μάθει τους λόγους της παρακολούθησής του, αν και προβλέπεται στο σχέδιο νόμου, όχι μόνο δεν ικανοποίησε την αντιπολίτευση αλλά ξεσήκωσε νέο γύρο αντιδράσεων.

Με το νέο σχέδιο νόμου αναγνωρίζεται το δικαίωμα ενημέρωσης του παρακολουθούμενου αλλά μόνο μετά την παρέλευση τριετίας και με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η τελική απόφαση ανήκει σε μία τριμελή επιτροπή στην οποία θα συμμετέχει ο επικεφαλής της ΕΥΠ, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ και ο αρμόδιος εισαγγελέας. Η όποια απόφασή τους θα λαμβάνεται χωρίς χρήση πρακτικών και χωρίς να φαίνεται η μειοψηφούσα άποψη, αν υπάρχει. Αν η επιτροπή αποφασίσει αρνητικά, τότε ο ενδιαφερόμενος έχει δικαίωμα να επαναλάβει την αίτηση μετά από ένα χρόνο.

  • Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Στη δημοσιότητα ο νέος νόμος για τις παρακολουθήσεις – 25 ερωτήσεις-απαντήσεις

Αντιδράσεις κομμάτων και νομικών

Η πρόβλεψη για παρέλευση τριών συγκέντρωσε και τις μεγαλύτερες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να κάνει λόγο για νομοσχέδιο συγκάλυψης και ομερτά που θέλει να επιβάλει ο Μητσοτάκης έως τις εκλογές, ενώ το ΠΑΣΟΚ διά στόματος Νίκου Ανδρουλάκη εκφράζει μία αρχική ικανοποίηση αλλά διαφωνεί κάθετα με το όριο της τριετίας και να ζητά να χυθεί άπλετο φως εδώ και τώρα.

  • Διαβάστε επίσης: ΑΔΑΕ: Αύξηση των νόμιμων επισυνδέσεων – Τι αναφέρει η έκθεση για την άρση απορρήτου

Την ίδια στιγμή νομικοί εκφράζουν αμφιβολίες τόσο για το αναφερόμενο χρονικό όριο όσο και για το γεγονός ότι τα «φίλτρα» προστασίας προκειμένου να αρθεί το απόρρητο των επικοινωνιών αφορούν μόνο πολιτικά πρόσωπα και όχι απλούς πολίτες, αλλά και για το εύρος των…