Ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και στην αντίδραση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο

Ο αγοραίος τρόπος με τον οποίο συμπεριφέρεται η Τουρκία, όχι μόνο απέναντι στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ, αρχίζει και δημιουργεί κάποιον προβληματισμό, ακόμη, και στα πιο φιλικά προς αυτή δυτικά κέντρα.

Παρ’ όλες τις προκλήσεις της Άγκυρας, η Δύση επιμένει να θέλει να την υπολογίζει στο δικό της στρατόπεδο. Θέλει, όμως, η Τουρκία να ανήκει σε αυτό; Το πιθανότερο είναι να θέλει να κερδίζει από παντού. Και από τη Δύση και από την Ανατολή. Το αν θα τα καταφέρει είναι ένα ζητούμενο.

Διαβάστε επίσης: Η ευκαιρία του Ερντογάν να επεκτείνει την επιρροή του – Τα φιλόδοξα σχέδια και η πλεονεκτική θέση της Τουρκίας

Προς το παρόν προκαλεί με εκφράσεις πεζοδρομίου την Ελλάδα και τον λαό της χωρίς οι προκλήσεις της να έχουν συγκεκριμένο αντίκρισμα σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο πολέμου. Διότι σε προκλήσεις με τα γεωτρύπανά της μπορεί να προβεί.

Σε κάθε περίπτωση, κανείς δεν μπορεί να εφησυχάσει, ακόμη και για το ενδεχόμενο ενός «λάθους» στο Αιγαίο που μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες.

Τι λέει ο Τσούνης

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, αναφέρθηκε εκτενώς στην κρίση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, καθώς και στην αντίδραση των ΗΠΑ σε ενδεχόμενο θερμό επεισόδιο.

«Η πρωτεύουσα αρχή είναι ότι πρέπει η Ελλάδα και η Τουρκία να συζητήσουν και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν υπάρχει άλλη επιλογή.

» Διακυβεύονται πολλά. Και οι δύο είστε πολύ σεβαστοί σύμμαχοι και πολύ σημαντικά μέλη του ΝΑΤΟ. Όμως, αυτά τα θέματα είναι εξαιρετικά σοβαρά και σημαντικά.

» Καταλαβαίνω τη ρητορική. Κανείς δεν θεωρεί ότι είναι εποικοδομητική. Το μοναδικό που θα φέρει αποτέλεσμα είναι να συζητήσετε και να επιλύσετε τις διαφορές διπλωματικά και σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο.

» Διαβιβάζουμε σταθερά σε Ελλάδα και Τουρκία να κάνουν αυτό ακριβώς, επειδή ξέρω ότι και η Ελλάδα και η Τουρκία επιδιώκουν ειρήνη.

» Υπάρχουν μεν διαφορές σε πάρα πολλές σχέσεις. Όμως, η ειρήνη είναι η πρωτεύουσα αρχή στην προκειμένη περίπτωση και μπορεί να επιτευχθεί μόνο διπλωματικά

»Ήμασταν εξαιρετικά συνεπείς….