Ελλάδα και Κύπρος σε κοινή γραμμή προχωρούν σε διεθνοποίηση του προβλήματος

Ελλάδα και «Ελληνοκύπριοι» – όπως αποκαλεί την Κυπριακή Δημοκρατία η Τουρκία – «πανικοβλήθηκαν» στη σκιά του απόπλου του τέταρτου τουρκικού γεωτρύπανου γράφει η τουρκική εφημερίδα Χουριέτ. Σημειώνοντας ότι το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» βρίσκεται αγκυροβολημένο στα ανοιχτά του λιμανιού Τασουτζού, ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο και κάνει τις τελευταίες προετοιμασίες του για να ξεκινήσει έρευνες με ορίζοντα τις 9 Αυγούστου.

Ή και νωρίτερα;

Διαβάστε επίσης: Milliyet: «Πόλεμος στο Αιγαίο και λάθη της νεαρής Τουρκικής Δημοκρατίας»

Πόλεμος νεύρων

Στην πραγματικότητα η Άγκυρα έχει μετατρέψει το ζήτημα του υποβρυχίου σε έναν διαρκή «πόλεμο» νεύρων και προπαγάνδας απέναντι στην ελληνική πλευρά αλλά κυρίως την Κυπριακή Δημοκατία.

Η Λευκωσία άλλωστε μπορεί δικαίως να χαρακτηριστεί ως ένα «ασφαλές» πεδίο πρόκλησης για την Άγκυρα. Σίγουρα «ασφαλέστερο» από ότι η Ελλάδα ως κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ, στην παρούσα συγκυρία.

Χωρίς κανείς να μπορεί να αποκλείσει τίποτα, φυσικά.

Διαβάστε επίσης: Τουρκία: Στο λιμάνι Tasucu επέστρεψε το γεωτρύπανο Abdulhamid Han – Τα τρία σενάρια

Ο Ερντογάν θα αποφασίσει

Το «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» αναμένεται να αποπλεύσει για τον προορισμό του, σύμφωνα με το πρόγραμμα που έχει τόσο διαφημιστεί στις 9 Αυγούστου για την Ανατολική Μεσόγειο. Το ακριβές σημείο θα ανακοινώσει ο Ερντογάν.

Ωστόσο όπως έχει τονιστεί επανειλημμένα ένα γεωτρύπανο για να πραγματοποιήσει έρευνες πρέπει να κινηθεί σε περιοχές που έχει ήδη πραγματοποιήσει εργασίες προηγουμένως ένα σεισμογραφικό. Το πεδίο των προκλήσεων αναμένεται να είναι σε περιοχές που έχουν κινηθεί στο παρελθόν τα τουρκικά σκάφη, είτε δυτικά του νησιού, που η Άγκυρα υποστηρίζει ότι είναι περιοχές που ανήκουν στη δική της υφαλοκρηπίδα, είτε νότια, όπως για παράδειγμα στο «οικόπεδο 6», ή στην περιοχή ανάμεσα σε Τουρκία και Κύπρο.

Το σενάριο να ακολουθήσει την πορεία του Ορούτς Ρέις

Το σενάριο το τουρκικό γεωτρύπανο να κινηθεί στις περιοχές που είχε δημιουργήσει την κρίση το Ορούτς Ρέις το 2020, κοντά στο Καστελόριζο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο και την Κρήτη σε μία απόπειρα νομιμοποίησης της «Γαλάζιας Πατρίδας» και δημιουργίας νέων τετελεσμένων που θα…