Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προανήγγειλε εκ νέου χερσαία επιχείρηση κατά θέσεων των Κούρδων μαχητών μετά τις αεροπορικές επιδρομές κατά στόχων σε Συρία και βόρειο Ιράκ.

Η Άγκυρα κατηγορεί το Εργατικό Κουρδικό Κόμμα (ΡΚΚ) και τις Μονάδες Άμυνας του Συριακού Λαού (YPG) από την πρώτη στιγμή για τη φονική βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε στην Ιστικλάλ της Κωνσταντινούπολης την Κυριακή, 13 Νοεμβρίου. Από την πλευρά τους, τόσο το κουρδικό Δημοκρατικό Λαϊκό Κόμμα (HDP), όσο και το ΡΚΚ και η YPG αρνούνται κάθε ευθύνη.

Η Μόσχα, σύμμαχος της Δαμασκού, καλεί την Άγκυρα να επιδείξει «αυτοσυγκράτηση», αλλά ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τονίζει ότι «η επιχείρηση με τα αεροπλάνα, τα κανόνια και τα ντρόουνς δεν είναι παρά μόνο η αρχή» προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι «πιο αποφασισμένη από ποτέ» να προστατεύσει τα σύνορά της με τη Συρία από τους Κούρδους μαχητές.  

Η Τουρκία από το 2016 έχει διεξάγει στην περιοχή μία σειρά από ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις και ήδη ελέγχει τμήματα της βόρειας Συρίας. Τώρα, ο Τούρκος πρόεδρος υπογραμμίζει ότι «θα επιτεθούμε όταν θα είναι η κατάλληλη ώρα για εμάς» βάζοντας στο στόχαστρο το Κομπάνι, την Μανμπίζ και το Τελ Ριφάτ. 

«Την ημέρα αυτή, τα τούνελ στα οποία οι τρομοκράτες κρύβονται και αισθάνονται ασφαλείς θα γίνουν οι τάφοι τους» τόνισε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος σε μέλη του κόμματος του. 

Ο διοικητής των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), Μαζλούμ Αμπντί, επανέλαβε ότι «εάν η Τουρκία επιτεθεί κατά οποιασδήποτε περιοχής, ο πόλεμος θα εξαπλωθεί παντού και όλοι θα πονέσουν».

Την ίδια στιγμή, έχει καλέσει ήδη τη Μόσχα και τις ΗΠΑ να βάλουν φρένο στον Τούρκο πρόεδρο υιοθετώντας μία πιο σκληρή στάση. Προειδοποίησε μάλιστα ότι μία χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στην περιοχή θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες για την καταπολέμηση αναζωπύρωσης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ).

Γεγονός το οποίο αναγνωρίζει η Ουάσινγκτον, σύμμαχος της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφού προειδοποίησε την Άγκυρα για τις επιπτώσεις που θα είχε μία περαιτέρω κλιμάκωση στην περιοχή υπενθυμίζοντας, ταυτόχρονα, τον κοινό στόχο να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Χαρακτηριστική ήταν μάλιστα η ανάρτηση στο Τουίτερ…