Πώς ο Ακάρ, δικαιολόγησε τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου

Καθημερινά πλέον κυβερνητικά στελέχη στην Άγκυρα, πολλές φορές εν μέσω εμπρηστικής ρητορικής, προβάλλουν τις προκλητικές αξιώσεις της τουρκικής ηγεσίας, για τα νησιά του Αιγαίου, αμφισβητώντας τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα.

Αυτή τη φορά, την σκυτάλη πήρε, ο υπουργός Άμυνας της γείτονος, Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος «ξέχασε» ότι η Ελλάδα έχει το δικαίωμα επέκτασης των χωρικών της υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια και εμφανίστηκε παραπονούμενος, γιατί η Τουρκία όπως ισχυρίστηκε αντιμετωπίζει «το παράδοξο με τα 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου». Με αυτό το «επιχείρημα», μάλιστα, ο Ακάρ, επιχείρησε, ούτε λίγο ούτε πολύ, να δικαιολογήσει τις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Παράλληλα επανέλαβε τις γνωστές θέσεις για τα νησιά, λέγοντας πως η Τουρκία θέλει διάλογο, αλλά τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν.

  • Διαβάστε επίσης: Στέιτ Ντιπάρτιμεντ: Αντίθετες οι ΗΠΑ στη συνεργασία Τουρκίας – Ρωσίας για τον κόμβο φυσικού αερίου

Οι παραλογισμοί Ακάρ

«Δεν παρενοχλούμε τους Έλληνες στους αιθέρες ή στη θάλασσα αν δεν κάνουν κάτι εκείνοι» είπε, ο Ακάρ, προσθέτοντας:

«Μας έχετε βάλει να αντιμετωπίζουμε το παράδοξο με τα 6 μίλια χωρικών υδάτων και 10 μίλια εναέριου χώρου. Παρόλα αυτά λέμε να κάτσουμε να μιλήσουμε. Άλλοι μιλούν για την Ελλάδα. Λέμε να κάτσουμε να μιλήσουν μεταξύ μας. Τα νησιά πρέπει να αποστρατιωτικοποιηθούν στο πλαίσιο των συνθηκών. Αυτό είναι εντελώς αντίθετο με τις συνθήκες», συμπλήρωσε, και διαστρέφοντας την πραγματικότητα μίλησε για παρενοχλήσεις και παραβιάσεις που έγιναν από την Ελλάδα.

Αναλυτικά όσα είπε

Πιο αναλυτικά, ο Ακάρ ανέφερε, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Σκάι: «Στη συνάντηση που πραγματοποιήσαμε μετά από αίτημα του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Στόλτενμπεργκ, παραδώσαμε τα έγγραφα σχετικά με τις παρενοχλήσεις και τις παραβιάσεις που έγιναν από την Ελλάδα. Και είπαμε σε εκείνη τη συνάντηση ‘σας διαβεβαιώνουμε ότι δεν τους παρενοχλούμε στους αιθέρες ή στη θάλασσα, χωρίς να μας παρενοχλήσουν ή να δεν παραβιάσουν οι Έλληνες’. Τονίσαμε ότι σίγουρα υπάρχει προηγούμενο.  Τους είπαμε πως ήρθαν μέχρι το Νταλάμαν, στο Ντίντι και στη Ντάτσα και…