«Η Τουρκία έχει πρόβλημα, δεν έχει αεράμυνα», σημειώνει ο κ. Ιατρίδης

Μπορεί η τουρκική ηγεσία να πανηγυρίζει και να κλιμακώνει τις απειλές προς την Ελλάδα, μετά την δοκιμαστική εκτόξευση του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun, ωστόσο, στην πραγματικότητα ανησυχεί, όπως εκτιμά ο αμυντικός αναλυτής Κώστας Ιατρίδης. Κι αυτό γιατί όπως εξηγεί, η Τουρκία «έχει την πιο αδύναμη αεράμυνα στην περιοχή», σε αντίθεση με την Ελλάδα που έχει ένα πλέγμα αεράμυνας ατσαλένιο.

«Πίσω όμως από αυτή τη χαρά των Τούρκων κρύβεται η μεγάλη ανησυχία, ο φόβος, διότι οι ισορροπίες και το λένε οι ίδιοι οι Τούρκοι στο Αιγαίο αλλάζουν. Η Ελλάδα έχει και αεράμυνα, έχει ένα πλέγμα αεράμυνας ατσαλένιο. Έχει τους Patriot, έχει τους τους S-300 στην Κρήτη, αν χρειαστεί, αλλά και άλλα πυραυλικά συστήματα», σημειώνει ο κ. Ιατρίδης στην ertnews.gr. «Όλα αυτά τα συστήματα μπορούν να αντιμετωπίσουν αυτούς τους πυραύλους τους οποίους διαφημίζει η Τουρκία. Και όχι μόνον αυτό διαπραγματεύεται και σε λίγο διάστημα θα έχει και άλλα συστήματα αντιμετώπισης επανδρωμένων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών, αλλά και τέτοιων πυραύλων, από το Ισραήλ και όχι μόνο»,  προσθέτει.

  • Διαβάστε επίσης: Ρωσικό δημοσίευμα: Ρωσία και Τουρκία θα χωρίσουν στα δύο την Ευρώπη

Επίδειξη δύναμης

«Η Τουρκία αυτή τη στιγμή κάνει μια επίδειξη δύναμης. Ξέρει πλέον ότι η Τουρκία έχει πρόβλημα, δεν έχει αεράμυνα. Και δεν το λέω εγώ, το έχουν πει οι Τούρκοι αξιωματικοί. Το είχε πει ο Κιλιτσντάρογλου πριν κάποιο καιρό ότι η Τουρκία έχει την πιο αδύναμη αεράμυνα στην περιοχή και αυτό είναι γεγονός. Το έχουμε πει και ο Ακάρ, το έχει πει και ο κύριος Τσαβούσογλου ότι έχουν πρόβλημα. Και ο κύριος Καρακούς ο σύμβουλος, ο πτέραρχος, του κυρίου Ερντογάν», σημείωσε ο αμυντικός αναλυτής, στην ίδια πηγή.

Στην επισήμανση, ότι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος υπάρχει μεγάλο πρόβλημα στην Πολεμική Αεροπορία στην Τουρκία, με δεκάδες εκατοντάδες πιλότους να έχουν εκδιωχθεί ή φυλακιστεί και ουσιαστικά να κινούν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη νέοι ο κ. Ιατρίδης τόνισε ότι: «αυτή είναι η εμμονή των Τούρκων σχετικά με τους εξοπλισμούς, με τα Rafale, όπως επίσης και με τους Meteor και όχι μόνον, που είναι βλήμα αέρος αέρος που ξεπερνάει τα 150 χιλιόμετρα. Έχει τα Scalp που φτάνουν στα 500…