Τις στρατιωτικές συμφωνίες που υπέγραψε ο προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, επιχειρεί ν΄ αποκρυπτογραφήσει η ιταλική agenzianova.

Η Τουρκία ενισχύει τη στρατιωτική της συμμαχία με τη λιβυκή κυβέρνηση στην Τρίπολη, συνάπτοντας μια εμπιστευτική συμφωνία για την παροχή εκπαίδευσης, όπλων και επιθετικών drones, παρά το γεγονός ότι η Λιβύη εξακολουθεί να υπόκειται στο εμπάργκο του ΟΗΕ για φονικά όπλα, σημειώνει η agenzianova (στη φωτογραφία αρχείου από το , επάνω, Ντμπεϊμπά, αριστερά, και Ερντογάν).

Δύο στρατιωτικές συμφωνίες

Ο προσωρινός πρωθυπουργός και υπουργός Αμυνας της κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας με έδρα την Τρίπολη της Λιβύης, Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά, υπέγραψε κατά την επίσκεψή του στην Κωνσταντινούπολη δύο στρατιωτικές συμφωνίες με τον υπουργό Αμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ.

Δείτε ακόμα – «Θερμός Νοέμβριος» σε Κατεχόμενα και Λιβυκό – Ερχονται σοβαρές διπλωματικές εξελίξεις

Η πρώτη συμφωνία αφορά «την αύξηση της αποτελεσματικότητας των δυνατοτήτων της στρατιωτικής αεροπορίας στη Λιβύη», και η δεύτερη αποτελεί συνέχεια του τουρκο-λιβυκού στρατιωτικού μνημονίου συνεννόησης που υπογράφηκε το 2019, σύμφωνα με σημείωμα της κυβέρνησης της Τρίπολης.

Λιβυκές πηγές ανέφεραν στην agenzianova ότι η πρώτη συμφωνία – το περιεχόμενο της οποίας παραμένει μυστικό – προβλέπει την προμήθεια drones, την παροχή εκπαίδευσης και όπλων.

Αυτή η τελευταία περίπτωση θα παραβίαζε το εμπάργκο που εποπτεύει η επιχείρηση EuNavFor Med – Ειρήνη, με διοικητή τον ιταλό ναύαρχο Στέφανο Τουρτσέτο.

Η Τουρκία έχει αρνηθεί τρεις φορές φέτος αίτημα επιθεώρησης, στο πλαίσιο της επιχείρησης Ειρήνη, πλοίων με τουρκική σημαία στην κεντρική Μεσόγειο, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι μετέφεραν όπλα στη Λιβύη.


Από την τελευταία συνάντηση Ντμπεϊμπά – Ακάρ στην Κωνσταντινούπολη

Για τον λόγο αυτό, η Ευρωπαϊκή Ενωση πάγωσε τα περιουσιακά στοιχεία της τουρκικής εταιρείας Avrasya Shipping, προκαλώντας την οργή της Αγκυρας.

«Οι Τούρκοι έχουν επιλέξει πλευρά»

Ομως, οι συμφωνίες που υπογράφηκαν σηματοδοτούν ένα νέο, περαιτέρω βήμα προς τα εμπρός για την τουρκο-λιβυκή συμμαχία: η κυβέρνηση της Τρίπολης θα λάβει νέα drones και τη δυνατότητα να τα…