Η G7 συμφώνησε σήμερα να δημιουργήσει “ένα μηχανισμό συντονισμού” ώστε να βοηθήσει την Ουκρανία να επισκευάσει και να προασπίσει τις απαραίτητες υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας και υδροδότησης που διαθέτει, οι οποίες βομβαρδίστηκαν τις τελευταίες εβδομάδες από τη Ρωσία, αναφέρεται στο τελικό ανακοινωθέν που υιοθετήθηκε στο τέλος της διήμερης συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των επτά ισχυρότερων οικονομιών παγκοσμίως, στο Μίνστερ της Γερμανίας.

Απέναντι στην κλιμάκωση των ρωσικών πληγμάτων στις μη στρατιωτικές υποδομές καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, ο μηχανισμός αυτός αναμένεται να επιτρέψει έναν συντονισμό συγκεκριμένης βοήθειας από τις χώρες για την επισκευή των εγκαταστάσεων και την παράδοση ‘αντλιών νερού, θερμαστρών, μονάδων διαμονής και υγιεινής, κλινών, κουβερτών, σκηνών”, είχε εξηγήσει την προηγουμένη η επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας Αναλένα Μπέρμποκ.

“Επαναλαμβάνουμε την ακλόνητη δέσμευσή μας να συνεχίσουμε να παρέχουμε την οικονομική, ανθρωπιστική, τεχνική και αμυντική υποστήριξη που χρειάζεται η Ουκρανία για να ανακουφίσει τον λαό της από τα δεινά και να προασπίσει την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα εντός των διεθνών αναγνωρισμένων συνόρων της”, δήλωσαν οι υπουργοί Εξωτερικών της G7.

Στο τελικό ανακοινωθέν τους, οι ΥΠΕΞ κατήγγειλαν επίσης την “απαράδεκτη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας”. “Οποιαδήποτε χρήση χημικών, βιολογικών ή πυρηνικών όπλων από τη Ρωσία θα οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες”, προειδοποίησαν.

Οι ανεπτυγμένες βιομηχανικά χώρες της G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ιαπωνία) απέρριψαν επίσης τις “ψευδείς” κατηγορίες της Μόσχας, σύμφωνα με τις οποίες η Ουκρανία φέρεται να ετοιμάζει “βρώμικη βόμβα”.

Η έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) “βεβαίωσε ότι οι ισχυρισμοί αυτοί είναι αβάσιμοι”, υπογραμμίζουν.

Η G7 θα συνεχίζει να επιβάλλει “οικονομικά κόστη στη Ρωσία και σε άλλες χώρες, σε ιδιώτες ή ιδρύματα που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στον πόλεμο της Μόσχας, όπως ορισμένοι μεταξύ ημών έχουν ήδη κάνει όσον αφορά την παράδοση από το Ιράν” μη επανδρωμένων αεροσκαφών στη Ρωσία, δήλωσαν οι υπουργοί.

Επανέλαβαν την έκκλησή τους προς τις αρχές της Λευκορωσίας,…