Η Τουρκία μπαίνει συνολικά σε «ρυθμούς παραλογισμού» ανέφερε ο Συρίγος

Στην στόχευση της εμπρηστικής ρητορικής της Τουρκίας να κάνει την Ελλάδα να κάνει την πρώτη λάθος κίνηση αναφέρθηκε ο Άγγελος Συρίγος καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και υφυπουργός Παιδείας, σημειώνοντας ότι η Αθήνα το γνωρίζει και για αυτό είναι εξαιρετικά προσεκτική.

«Αν θέλουμε να μιλήσουμε για θερμό επεισόδιο, ο στόχος τους είναι να πατήσουμε πρώτοι τη «σκανδάλη». Να μην εμφανίζονται οι Τούρκοι ότι κάνουν πρώτοι το λάθος βήμα», είπε ο Συρίγος μιλώντας στον ΣΚΑΙ και την εκπομπή «Αταίριαστοι».

Διαβάστε επίσης: Μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία: «Ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα»

Ο κ. Συρίγος εξέφρασε την ανησυχία του για το κλίμα στην Τουρκία με τις συνεχείς απειλές Ερντογάν πως «θα έρθουμε βράδυ», λέγοντας χαρακτηριστικά πως η Άγκυρα μπαίνει συνολικά σε «ρυθμούς παραλογισμού».

Η θεωρία κατάληψης των νησιών

Εξήγησε ότι πλέον ένα μεγάλο ποσοστό των Τούρκων θεωρεί ότι η Ελλάδα κατέλαβε πριν από 20 χρόνια νησιά και πλην του φιλοκουρδικού κόμματος HDP, δεν μιλά κανείς στη γείτονα «με τη φωνή της λογικής». Προειδοποίησε επίσης, ότι οι Γκρίζοι Λύκοι δεν περιορίζονται μόνο στην πλευρά του Ερντογάν αλλά μεγάλο τμήμα τους βρίσκεται και στην αντιπολίτευση της Μεράλ Ακσενέρ.

«Η γειτονική χώρα μπαίνει σε ρυθμούς παραλογισμού συνολικά. Και το κακό είναι ότι οι Γκρίζοι Λύκοι, το εθνικιστικό αυτό κόμμα που υπάρχει στην Τουρκία, δεν περιορίζεται μόνο στην πλευρά του Ερντογάν. Η Ακσενέρ, που είναι βασικό στέλεχος της αντιπολιτεύσεως εκπροσωπεί κι αυτή τους Γκρίζους Λύκους και έχει πάρει κι αυτή ένα μεγάλο τμήμα τους», τόνισε ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου.

Ανοιχτοί δίαυλοι

Για την επιδίωξη της Αθήνας να κρατά ανοιχτές τις γέφυρες διαλόγου με την Άγκυρα, ο κ. Συρίγος εξήγησε ότι πρόκειται για μια πάγια ελληνική θέση από το 1987,οπότε η χώρα βρέθηκε ένα βήμα πριν τον πόλεμο με την Τουρκία.

«Την περίοδο ‘81 – ’87, δεν συζητούσαμε και φτάσαμε στην κρίση του Μαρτίου του 1987 που κοντέψαμε να πάμε σε πόλεμο, διότι οι αμοιβαίες παρανοήσεις δημιουργούσαν διαφορετική εικόνα από τις προθέσεις των δύο πλευρών. Έκτοτε το ελληνικό πολιτικό σύστημα αποδέχεται ότι με την άλλη πλευρά συζητάς. Το ότι συζητάς δε…