Ένα ακόμη «όπλο» στη μάχη κατά του καρκίνου επιχειρεί να προσθέσει στο ανθρώπινο οπλοστάσιο η εταιρεία βιοτεχνολογίας STORM Therapeutics Ltd. Όπως ανακοίνωσε η STORM, ξεκίνησε η πρώτη φάση δοκιμής φαρμάκου κατά του καρκίνου που χορηγείται από το στόμα. Ο πρώτος ασθενής έλαβε το STC-15, το οποίο στοχεύει σε συμπαγείς όγκους και δείχνει να παράγει αποτελέσματα. 

Ο εξαιρετικά εκλεκτικός αναστολέας METTL3, το STC-15, είναι το πρώτο μόριο που στοχεύει συγκεκριμένα ένα ένζυμο μεθυλτρανσφεράσης RNA που εισέρχεται στην κλινική ανάπτυξη. Αυτή η μελέτη -Φάσης 1- είναι μια δοκιμή πολλαπλής κλιμάκωσης αύξουσας δόσης με στόχο την ένταξη 40-60 ασθενών για τη μέτρηση της ασφάλειας, της φαρμακοκινητικής, της δέσμευσης στόχου, των βιοδεικτών που σχετίζονται με τον μηχανισμό της αποτελεσματικότητας κατά του όγκου σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους.

Η προκλινική δραστηριότητα καταδείχθηκε με το STC-15 μέσω μηχανισμών άμεσης κυτταροτοξικής και αντικαρκινικής ανοσοαπόκρισης σε μοντέλα συμπαγούς όγκου και λευχαιμίας. Τα δεδομένα έδειξαν ενισχυμένη σηματοδότηση ιντερφερόνης και συνέργεια με τον αποκλεισμό του σημείου ελέγχου Τ κυττάρων ως σημαντικό μηχανισμό δράσης του STC-15, που έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση του όγκου και την αντικαρκινική ανοσία στα τρωκτικά.

Ο Δρ Jerry McMahon, Διευθύνων Σύμβουλος της STORM Therapeutics, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο για την STORM, καθώς εισερχόμαστε στην κλινική ανάπτυξη με τον κύριο υποψήφιο STC-15 και συνεχίζουμε να προχωράμε σε έναν αγωγό που στοχεύει ένζυμα τροποποίησης RNA πέρα ​​από το METTL3. Σκοπεύουμε να παρουσιάσουμε προκλινικά δεδομένα σχετικά με το STC-15 σε μελλοντικά ιατρικά συνέδρια φέτος, καθώς εξελίσσεται η μελέτη Φάσης 1 σε ασθενείς με συμπαγείς όγκους. Αναμένουμε να παρουσιάσουμε αποτελέσματα από τη μελέτη Φάσης 1 μέσα στο 2023».

Η Josefin-Beate Holz, MD, CMO της STORM Therapeutics, πρόσθεσε: «Η κλινική ανάπτυξη μας επιτρέπει να δημιουργήσουμε ουσιαστικό όφελος με αναστολείς ενζύμων που τροποποιούν το RNA σε ασθενείς με καρκίνο. Αυτή η πρώτη δοκιμή είναι ένα ρηξικέλευθο ορόσημο για την κατηγορία φαρμάκων και ανυπομονούμε να λάβουμε τα αναδυόμενα δεδομένα από τη μελέτη».

Ο Justin Moser, MD, Associate Clinical Investigator του HonorHealth Research Institute, της πρώτης κλινικής που στρατολόγησε ασθενείς…