Τη δέσμη μέτρων για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενόψει του δύσκολου -ενεργειακά και όχι μόνο- χειμώνα εξετάζουν τα επιτελεία της κυβέρνησης, πάντα σε συνάρτηση με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα έχουν στη διάθεσή τους.

Σαφέστερη εικόνα θα έχει το υπουργείο Οικνομικών στις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και θα καθοριστεί η λίστα των μέτρων που θα αποφασίσει πριν τη ΔΕΘ η κυβέρνηση, τόσο για το υπόλοιπο του 2022, όσο και για το 2023, όπως αναφέρει η ΕΡΤ.

Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη μία λίστα με πιθανά μέτρα, τα οποία έχουν κοστολογηθεί. Κάποια μέτρα θα είναι προσωρινά και κάποια μέτρα θα είναι μόνιμου χαρακτήρα. 

Στη λίστα των μέτρων που είναι υπό εξέταση για το διάστημα 2022 – 2023 περιλαμβάνονται:

* συνέχιση επιδότησης στο ρεύμα
* ενίσχυση επιδόματος θέρμανσης
* επιταγή ακρίβειας
* fuel pass 3
* κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης – σύνολο εργαζομένων & συνταξιούχων
* αύξηση συντάξεων & κατώτατου μισθού
* αναστολή ΦΠΑ 24% στην οικοδομή
* διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε εστίαση, μεταφορές, κ.α.

Σταϊκούρας: Θα είμαστε δίπλα σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Η θετική εικόνα της ελληνικής οικονομίας θολώνει από τον υψηλό πληθωρισμό που οφείλεται στην εκτόξευση του ενεργειακού κόστους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην εκπομπή Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά.

Η θετική εικόνα διαμορφώνεται, όπως είπε ο υπουργός, από τα τουριστικά έσοδα που αν συνεχίσουν με τον ίδιο ρυθμό μπορεί να υπερβούν τα αντίστοιχα του 2019, από τον πολύ υψηλό αριθμό νέων επενδύσεων, τον υψηλό αριθμό προσλήψεων, από την συρρίκνωση της ανεργίας και από τα αυξημένα φορολογικά έσοδα.

Επιπλέον, όπως είπε, οι καταθέσεις των νοικοκυριών συνέχισαν να αυξάνουν και τον μήνα Ιούλιο.

Πρόσθεσε ότι το αρνητικό στοιχείο είναι ο πολύ υψηλός πληθωρισμός που ροκανίζει το διαθέσιμο εισόδημα.

Όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, αυτή τη στιγμή έχουμε τον δημοσιονομικό χώρο που δημιουργήθηκε από α’ τριμηνο και δόθηκε για επιδοτήσεις στην ενέργεια.

Ο δημοσιονομικός χώρος που δημιουργήθηκε τους δύο τελευταίους μήνες, τόνισε, θα χρησιμοποιηθεί για την στήριξη των πολιτών το τελευταίο τρίμηνο του έτους και τις αρχές του 2023.

Για την συνολική εικόνα των εσόδων…