Του Χρυσόστομου Τσούφη

Το δρόμο για τη Βουλή παίρνει -εκτός απροόπτου σήμερα – το μίνι ασφαλιστικό ν/σ του υπουργείου εργασίας.  Το νομοσχέδιο συμμορφώνεται με περσινή απόφαση του ΣτΕ σύμφωνα με την οποία πρέπει να μειωθεί κατά 50% ,στα 10 έτη, ο χρόνος παραγραφής των χρεών προς τον ΕΦΚΑ. Προϋπόθεση οι οφειλές να μην έχουν αναζητηθεί από κάποιο ταμείο ή το ΚΕΑΟ. Προβλέπεται επίσης ακόμη μεγαλύτερος περιορισμός της χρονικής περιόδου παραγραφής, από τα 10 στα 5 έτη, που αναμένεται να τεθεί σε ισχύ έναν χρόνο πιο νωρίς από τις αρχικές εκτιμήσεις, δηλαδή το 2026 αντί για το 2027. Έτσι θα επιτευχθεί πλήρης ταύτιση με ό,τι ισχύει για τα χρέη προς την εφορία.  

Ταύτιση με τα ισχύοντα στην εφορία θα υπάρξει και όσον αφορά στις δόσεις των ρυθμίσεων. Με την ψήφιση του νομοσχεδίου πιθανότατα μέσα στο μήνα, οι δόσεις για την πάγια ρύθμιση θα διπλασιαστούν στις 24 και στις 48 για χρέη από έκτακτες αιτίες. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς τουλάχιστον 200.000 ασφαλισμένοι θα μπορέσουν να επωφεληθούν και να ξαναρυθμίσουν τις οφειλές τους σε περισσότερες δόσεις καταβάλλοντας μικρότερα ποσά μηνιαίως.  

Το νομοσχέδιο θα προβλέπει την επιβολή πλαφόν και στις επικουρικές συντάξεις ίσο με τα 6/20 του πλαφόν που ισχύει στις κύριες συντάξεις , 1382€/μήνα. 

Στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση μετατρέπει μια σύμβαση μερικής απασχόλησης σε πλήρους, το νομοσχέδιο προβλέπει επιδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό κατά 40% των εισφορών εργαζόμενου και εργοδότη από την πρώτη μέρα της μετατροπής και για ένα χρόνο. Αφορά επιχειρήσεις που στις 9 Σεπτεμβρίου 2022 απασχολούσαν εργαζομένους με σύμβαση μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50%.  

Οι διατάξεις του νομοσχεδίου αφορούν και περισσότερους από 500.000 δημοσίους υπαλλήλους οι οποίοι θα δουν αυξήσεις στις αποδοχές τους καθώς καταργείται η ειδική έκτακτη εισφορά 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας. Με την κατάργηση του 1% που επιβάλλεται στο σύνολο των αποδοχών, ένας νεοπροσληφθείς υπάλληλος ωφελείται κατά περίπου 110€ το χρόνο, ένας τμηματάρχης του Δημοσίου, κατά 365€, κι ένας διευθυντής κατά 590€ το χρόνο 

Την ίδια στιγμή επεκτείνεται σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της μάχιμης πενταετίας, της αναγνώρισης δηλαδή επιπλέον 5 ετών ασφάλισης…