Σε επιδημία απανθρωπιάς εξελίσσονται τα περιστατικά με τις εγκαταλείψεις οικόσιτων ζώων και ιδιαίτερα κουταβιών δίπλα από κάδους απορριμμάτων σε χωράφια καθώς και έξω από τον προαύλιο χώρο του κυνοκομείου του Δήμου Ιωαννίνων από ασυνείδητους δήθεν «ζωόφιλους», αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Δήμος.

Με μια σκληρή ανακοίνωση ο Δήμος Ιωαννίνων θίγει την «επιδημία απανθρωπιάς» που έχει χτυπήσει τον Δήμο με τις συνεχείς εγκαταλείψεις κουταβιών όπου να είναι. Όσο σκληρή όμως και αν είναι η ανακοίνωση, όταν απευθύνεται σε «ανθρώπους» χωρίς συνείδηση χάνει την πραγματική αξία της. Τουλάχιστον ας υπάρχει προς ευαισθητοποίηση εκείνων που έχουν συνείδηση.

Ο Δήμος Ιωαννίνων αναφέρει χαρακτηριστικά: «Χωρίς να σκεφτούν τις υποχρεώσεις τους επιλέγουν να μην στειρώνουν τα ζώα τους και να εγκαταλείπουν τα κουτάβια που κινδυνεύουν να πεθάνουν από ασιτία, αρρώστιες ακόμα και να χτυπηθούν από αυτοκίνητα, παρότι ο νόμος ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης ζώου πρέπει να μεριμνά για την ευζωία και τον περιορισμό του πληθυσμού φροντίζοντας για τη στείρωση του ζώου τους.

Όπως επισημαίνει ο αντιδήμαρχος για την διαχείριση του κυνοκομείου του Δήμου Νίκος Τσόλης, η εγκατάλειψη είναι ένα από τα σοβαρότερα αδικήματα σε  βάρος των ζώων και επιφέρει εκτός από  πρόστιμο πέντε έως δεκαπέντε χιλιάδων ευρώ και ποινή φυλάκισης από ένα έως πέντε χρόνια. Καλεί δε τους πολίτες να είναι παρατηρητικοί, να συγκρατούν τις πινακίδες αυτοκινήτων και να ενημερώνουν την αστυνομία, είτε το αρμόδιο γραφείο του Δήμου (τηλ 2651361165) όταν αντιλαμβάνονται εγκατάλειψη ζώων».

Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την θανάτωση μικρών σκυλιών, υπέβαλε ο Δήμος Τρικκαίων