Τα πεπτικά προβλήματα είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα του hangover, με τους πόνους στο στομάχι και τις αλλαγές στην κανονικότητα ή τη συνοχή να τεκμηριώνονται καλά μετά από μια νύχτα ποτού.

Ήξερες όμως ότι η επίδραση του ποτού στο έντερό σου μπορεί στην πραγματικότητα να είναι η αιτία του hangover παρά να είναι απλώς ένα σύμπτωμα;

Ο Δρ Andrew Huberman, νευροεπιστήμονας και οικοδεσπότης του The Huberman Lab, εξήγησε στο Stylist.com ότι «οι άνθρωποι που καταναλώνουν αλκοόλ σε οποιαδήποτε ποσότητα προκαλούν διαταραχή στο λεγόμενο μικροβίωμα του εντέρου.

Αυτό συμβαίνει επειδή το αλκοόλ είναι αποστειρωτής. Το αλκοόλ σκοτώνει τα βακτήρια και δεν κάνει διακρίσεις σε σχέση με το ποια βακτήρια σκοτώνει. Έτσι, όταν πίνουμε, το ποτό είναι πιθανό να σκοτώσει και τα καλά εντερικά βακτήρια. Ενώ γνωρίζουμε ότι ένα υγιές μικροβίωμα είναι σημαντικό για την πέψη, αυτή δεν είναι η μόνη δουλειά του και η διαταραχή των βακτηρίων του εντέρου με το αλκοόλ έχει μεγαλύτερες προεκτάσεις.

Το μικροβίωμα βοηθά στην υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μέσω ηλεκτρικών και χημικών σημάτων, επικοινωνεί με τον εγκέφαλό για να αυξήσει την απελευθέρωση ορμονών όπως η σεροτονίνη και η ντοπαμίνη και να ρυθμίσει τη διάθεσή θετικά.

Ταυτόχρονα, το συκώτι μεταβολίζει το αλκοόλ. Όταν διασπά τις ενώσεις, απελευθερώνει τοξικές χημικές ουσίες. «Ο μεταβολισμός του αλκοόλ στο ήπαρ είναι προφλεγμονώδης. Έτσι, αυξάνει την απελευθέρωση φλεγμονωδών κυτοκινών», εξηγεί ο Δρ Huberman.

Το αποτέλεσμα είναι ότι το έντερο δεν μπορεί πλέον να επικοινωνεί με τον εγκέφαλο για να παράγει αυτές τις «ορμόνες τις χαράς», γεγονός που εξηγεί τη χαμηλή διάθεση μετά το ποτό ή το «άγχος». Και το κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα που προέρχεται από ένα διαταραγμένο μικροβίωμα σημαίνει επίσης ότι το σώμα δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη φλεγμονή που εμφανίζεται όταν μεταβολίζει το αλκοόλ.

Ο άξονας ή η σύνδεση εντέρου-ήπατος-εγκεφάλου είναι τόσο ισχυρός που οι ερευνητές αναζητούν τρόπους αντιμετώπισης του αλκοολισμού μέσω του εντέρου. Μελέτη του 2020 στο Journal Of Clinical Medicine διαπίστωσε ότι η αποκατάσταση της ισορροπίας του εντέρου θα μπορούσε να είναι ευεργετική για την ανακούφιση της εξέλιξης της νόσου από το αλκοόλ.

Πώς θα μπορούσε…