Πολλές φορές το κίνητρο για μία σημαντική ανακάλυψη έχει βάσεις στην προσωπική μας ζωή, συνήθως σε ένα δράμα. Ο ερευνητής αναζητά φάρμακο για τον καρκίνο ώστε να γιατρέψει κάποιο αγαπημένο του πρόσωπο, ο γιατρός αναζητά νέες θεραπείες, διότι οι παλιές δεν στάθηκαν ικανές να σώσουν κάποιον δικό του άνθρωπο. Η Anne Moscona ήθελε να αισθάνεται ασφαλής όταν θα συναντούσε τους ανοσοκατεσταλμένους συγγενείς της χωρίς να τους μεταδώσει ακούσια τον νέο κορωνοϊό. Όλα αυτά έκαναν τη δουλειά της προσωπική: την τελευταία δεκαετία, η Moscona, μοριακός ιολόγος, κυνηγούσε ενώσεις που θα μπορούσαν να σταματήσουν τους ιούς στα ίχνη τους, προτού δηλαδή τα παθογόνα μολύνουν ακόμη και ένα κύτταρο στο σώμα ενός ατόμου.

Τώρα η Moscona, στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, και οι συνάδελφοί της έχουν καταφύγει σε μια ένωση που μπορεί να καταστρέψει τον SARS-CoV-2. Ακόμα καλύτερα, απλά ψεκάζεται η μύτη — δεν απαιτείται βελόνα.

Το spritz που αναπτύχθηκε από την ομάδα της Moscona είναι ένα από τα προτεινόμενα ρινικά σπρέι για την πρόληψη της μόλυνσης από τον SARS-CoV-2. Τα σπρέι θα ήταν ταχείας δράσης και θα εφαρμόζονταν συχνά, ίσως μία ή δύο φορές την ημέρα, στο σημείο όπου πρωτοκολλήθηκε ο ιός – τη ρινική επένδυση και τον λαιμό. Σε αντίθεση με τα εμβόλια, τα οποία εκπαιδεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του λήπτη να δημιουργεί μακροχρόνια προστασία, τα σπρέι είναι ενώσεις βραχείας διάρκειας που θα εμπόδιζαν άμεσα την ικανότητα του ιού να εισέλθει στα κύτταρα. Πολλές ερευνητικές ομάδες έχουν δείξει ότι τέτοιοι ψεκασμοί είναι αποτελεσματικοί στην πρόληψη της μόλυνσης από SARS-CoV-2 σε ζώα.

«Εάν είναι αποτελεσματικές στον άνθρωπο, αυτές οι ενώσεις θα ήταν μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στο περιορισμένο οπλοστάσιο που έχουν αναπτύξει οι ερευνητές κατά του ιού», λέει η Donna Farber, ανοσολόγος στο Πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Τα εμβόλια προστατεύουν από τη σοβαρή COVID-19, αλλά είναι λιγότερο ικανά στην πρόληψη της μόλυνσης και τα τρέχοντα αντιικά φάρμακα αντιμετωπίζουν τη λοίμωξη αντί να την προλαμβάνουν. Τα σπρέι θα μπορούσαν να προσφέρουν στους ανθρώπους έναν άλλο τρόπο για να αποφύγουν τη μόλυνση πέρα ​​από — ή αντί — να φορούν μάσκα προσώπου, ειδικά σε περιβάλλοντα υψηλού κινδύνου, όπως νοσοκομεία και…