Δύο ελληνικές πόλεις βρίσκονται μεταξύ των τουριστικών προορισμών που συγκεντρώνουν τους περισσότερους τουρίστες ανά κάτοικο. Σύμφωνα με σχετική έρευνα της Holidu, η οποία εξέτασε τον αριθμό των τουριστών ετησίως το 2019 σε σύγκριση με τον πληθυσμό της κάθε πόλης, τα μέρη που είναι πιο ασφυκτικά από τουρίστες είναι τα εξής:

1. Ντουμπρόβνικ, Κροατία – 36 τουρίστες ανά κάτοικο

Ντουμπρόβνικ

Γνωστό για τις εντυπωσιακές πορτοκαλί στέγες του και τη συμμετοχή του στο δημοφιλές Game of Thrones, το Ντουμπρόβνικ έχει 36 τουρίστες για κάθε έναν κάτοικο του. Έχοντας σχετικά μικρό πληθυσμό, το Ντουμπρόβνικ δέχεται εισροή τουριστών κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδίως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Σϋμφωνα με την Holidu, συστήνεται να το επισκεφθείτε στις αρχές Μαΐου ή από τα μέσα Σεπτεμβρίου έως τα μέσα Οκτωβρίου για να αποφύγετε τον συνωστισμό. Παρόλο που εξακολουθούν να υπάρχουν ορισμένες εκδηλώσεις τον Σεπτέμβριο που προσελκύουν διεθνείς επισκέπτες, όπως το Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο τέλος του καλοκαιριού, τα μεγάλα καλοκαιρινά πλήθη θα έχουν υποχωρήσει.

2. Βενετία, Ιταλία – 21 τουρίστες ανά κάτοικο

Βενετία

Η Βενετία έχει μια περίπλοκη ιστορία με τον υπερτουρισμό, καθώς η ετήσια εισροή τουριστών προκαλεί τεράστια πίεση στις υποδομές της. Ένα από τα κύρια προβλήματα είναι οι τουρίστες ημερήσιας εκδρομής, τουρίστες που συνήθως προέρχονται από κρουαζιερόπλοια που σταματούν για λίγες ώρες κάθε φορά και δεν προσφέρουν πραγματικό οικονομικό όφελος στην πόλη. Η πόλη απαγόρευσε ακόμη και τα κρουαζιερόπλοια να περνούν από το κέντρο της Βενετίας τον Αύγουστο του 2021 και από τις 16 Ιανουαρίου 2023, η Βενετία θα υποχρεώνει τους τουρίστες ημερήσιας εκδρομής να κάνουν κράτηση και να πληρώνουν εισιτήριο για να εισέλθουν στην πόλη. Καλύτερη περίοδος να επισκεφθείτε τη Βενετία είναι από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο και να μείνετε τουλάχιστον 2 έως 3 νύχτες.

3. Μπριζ, Βέλγιο – 21 τουρίστες ανά κάτοικο

Η Μπρυζ είναι μια μικρή πόλη με σπουδαία φήμη, με 21 τουρίστες ανά κάτοικο και προσελκύει πλήθος κόσμου από τα τέλη Μαΐου μέχρι σχεδόν το τέλος του καλοκαιριού. Οι τουρίστες συρρέουν για να απολαύσουν την εκπληκτική αρχιτεκτονική και τα γραφικά κανάλια. Συγκαταλέγεται επίσης στα μνημεία…