Της Αθηνάς Παπακώστα

Το μικρό χωριό Przewodow με μόλις 500 κατοίκους στα πολωνό-ουκρανικά σύνορα έγινε το κέντρο του πλανήτη, όταν το μεσημέρι της Τρίτης κατέπεσε πύραυλος σοβιετικής σχεδίασης σκοτώνοντας δύο Πολωνούς πολίτες. Η υφήλιος «πάγωσε», καθώς οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για ρωσικό πλήγμα, σε χώρα-μέλος του ΝΑΤΟ, κάτι που θα μπορούσε να κλιμακώσει τη σύρραξη και να προκαλέσει εμπλοκή της Συμμαχίας σε πόλεμο με την Ρωσία.

Ήταν μία στιγμή που όλοι φοβόντουσαν από την 24η Φεβρουαρίου, ημέρα έναρξης της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ότι δηλαδή ο πόλεμος θα διαχυθεί εκτός των ουκρανικών συνόρων.

Το χρονικό

Η Δύση αντέδρασε ζητώντας ψυχραιμία μέχρι το θρίλερ να ξεκαθαρίσει, η Πολωνία άρχισε έρευνα, ενώ εξέταζε την ενεργοποίηση του Άρθρου 4 της ιδρυτικής Συνθήκης της Συμμαχίας και ενίσχυσε την ετοιμότητα των ενόπλων δυνάμεων και της αεράμυνάς της.

Το Κίεβο έδειξε τη Μόσχα, η οποία από την πρώτη στιγμή αρνήθηκε κάθε εμπλοκή μιλώντας για προβοκάτσια.

Το ΝΑΤΟ συνεδρίασε εκτάκτως με τον Γενικό Γραμματέα του Οργανισμού, Γενς Στόλτενμπεργκ, να σημειώνει ότι «σύμφωνα με την προκαταρκτική μας ανάλυση το περιστατικό προκλήθηκε πιθανότατα από πύραυλο του ουκρανικού αντιαεροπορικού συστήματος ο οποίος εβλήθη για την υπεράσπιση του ουκρανικού εδάφους απέναντι στους ρωσικούς πυραύλους Κρουζ».

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες τηρούσαν στάση αναμονής αποφεύγοντας να ρίξουν ευθύνες στη Ρωσία. Ο ίδιος ο πρόεδρος Μπάιντεν από το Μπαλί της Ινδονησίας είχε θεωρήσει ήδη από τα ξημερώματα της Τετάρτης «απίθανο» ο πύραυλος να εκτοξεύθηκε από τη Ρωσία. 

Τελικά, η Βαρσοβία έκανε λόγο για «ατυχές περιστατικό» επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχουν καθόλου ενδείξεις για σκόπιμη επίθεση στην Πολωνία».

Για ένα ολόκληρο βράδυ, η υφήλιος βρέθηκε στα πρόθυρα γενίκευσης της ουκρανικής σύρραξης ώσπου επήλθε λήξη συναγερμού.

Κι όμως κάποιοι φοβούνται ακόμη για τα χειρότερα

«Τι θα γινόταν όμως εάν αυτό ή ένα παρόμοιο γεγονός αποδεικνυόταν τελικά μία εσκεμμένη επιχείρηση των Ρώσων; Τι είδους προστασία θα παρείχαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι υπόλοιποι σύμμαχοι της Συμμαχίας;», διερωτάται η βρετανική εφημερίδα The Guardian. Σύμφωνα με το Άρθρο 5 της ιδρυτικής…