Τις εμπορικές και ενεργειακές πολιτικές των ΗΠΑ για τη δημιουργία «διπλών στάνταρ» με την Ευρώπη επέκρινε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν καθώς η δυσαρέσκεια αυξάνεται για το οικονομικό τίμημα που πληρώνει η ήπειρος από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Η οικονομία της Βόρειας Αμερικής κάνει επιλογές για χάρη της ελκυστικότητας, την οποία σέβομαι, αλλά δημιουργούν διπλά στάνταρ» με χαμηλότερες τιμές ενέργειας στο εσωτερικό, ενώ πουλά φυσικό αέριο στην Ευρώπη σε τιμές ρεκόρ, είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες μετά από συνάντηση των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως αναφέρει το Bloomberg. 

«Επιπλέον, επιτρέπουν την κρατική βοήθεια που φτάνει έως και το 80% σε ορισμένους τομείς, ενώ απαγορεύεται εδώ –  έχετε διπλά στάνταρ, πρόσθεσε. «Αυτό οφείλεται στην ειλικρίνεια του διατλαντικού εμπορίου», τόνισε.

Η ΕΕ αμφισβητεί το πακέτο τόνωσης των ΗΠΑ που είναι γνωστό ως νόμος για τη μείωση του πληθωρισμού, ο οποίος παρέχει επιδοτήσεις για ηλεκτρικά αυτοκίνητα που κατασκευάζονται στη Βόρεια Αμερική και παρέχει, όπως λένε οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, άδικη υποστήριξη για την πράσινη οικονομία.

Ο 44χρονος Μακρόν θα τονίσει αυτά τα σημεία όταν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις αρχές Δεκεμβρίου. Οι σχέσεις των δύο χωρών έχουν κλονιστεί όταν η Αυστραλία εγκατέλειψε μια μεγάλη συμφωνία για την αγορά γαλλικών υποβρυχίων υπέρ των πυρηνοκίνητων υποβρυχίων από τις ΗΠΑ.

Πηγή: skai.gr