Η ακροδεξιά πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζόρτζια Μελόνι θα συναντηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες με τους ομολόγους της της ΕΕ για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε τον θώκο, σε μια συνάντηση στην οποία αναμένεται να κυριαρχήσει η ενεργειακή κρίση.

Το ταξίδι της 45χρονης Μελόνι, η οποία έχει δεσμευθεί να υπερασπίζεται πάνω απ’ όλα τα συμφέροντα της Ιταλίας, παρακολουθείται στενά καθώς υπάρχουν ανησυχίες ότι ενδέχεται να προκύψουν διαφωνίες μεταξύ της κυβέρνησής της και των ευρωπαϊκών θεσμών.

Η Μελόνι θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μετσόλα.

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας, επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης της χώρας μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, πηγαίνει στις Βρυξέλλες χωρίς διάθεση αντιπαράθεσης, σύμφωνα με τον πολιτικό αναλυτή Λορέντζο Κοντόνιο. «Η Μελόνι είναι ρεαλίστρια και θέλει να περάσει την εικόνα μιας μετριοπαθούς ηγέτιδας».

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός, επικεφαλής της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης, εκτιμάται ότι θα επικεντρωθεί στην ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ενέργειας, μια μάχη που ξεκίνησε ο προκάτοχός της Μάριο Ντράγκι.

«Οι συζητήσεις θα επικεντρωθούν στην ενέργεια (…) το πιο άμεσο πρόβλημα την ώρα που ο χειμώνας πλησιάζει», υπογράμμισε ο Κοντόνιο, σύμφωνα με τον οποίο η Μελόνι θα προσπαθήσει να δείξει ότι υπάρχει συνέχεια στη διακυβέρνηση της Ιταλίας και θα ζητήσει λύσεις «σε ευρωπαϊκό επίπεδο», ακολουθώντας τη γραμμή του Ντράγκι.

Αυτό το ταξίδι δεν αναμένεται ότι θα έχει «καμία ουσιαστική συνέπεια για το άμεσο μέλλον», σχολίασε σήμερα η εφημερίδα Il Messaggero, προσθέτοντας ότι πρόκειται να επιτρέψει στη Μελόνι να εκτιμήσει «τις προοπτικές» μιας ευρωπαϊκής βοήθειας προς τη χώρα.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ελπίζουν από την πλευρά τους ότι θα εκμεταλλευθούν την ευκαιρία «για να κατανοήσουν καλύτερα τις προθέσεις της Μελόνι», σημείωσε ο Σεμπαστιάν Μαγιάρ, διευθυντής του ινστιτούτου Ζακ Ντελόρ.

«Πέρα από τα καθησυχαστικά μηνύματα» σχετικά με τη δέσμευση της Ρώμης προς τη Δύση και το ΝΑΤΟ, αλλά και τις αποστάσεις που έλαβε από τον φασισμό, η Μελόνι «τελικά…