Καθώς ολοκληρώνεται η διαδικασία εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας αλλά και του Σκαραμαγκά, το δεύτερο μέρος του ναυπηγικού προγράμματος του Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να προικοδοτήσει τα δύο βιομηχανικά συγκροτήματα με έργο. Το Πολεμικό Ναυτικό προχωρεί άμεσα στην ενεργοποίηση του προγράμματος απόκτησης τριών κορβετών με την προαίρεση προμήθειας ακόμη μίας. Το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταλήξει σε μια λίστα τριών προτάσεων και συγκεκριμένα των κορβετών FCx30 (Doha) της ιταλικής Fincantieri, των Gowind 2500 της γαλλικής Naval Group, αλλά και των Sigma 10514 της ολλανδικής Damen.

Η επικείμενη ανάταξη των δύο ναυπηγικών μονάδων, σύμφωνα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, «έχει μεγάλο θετικό αντίκτυπο και στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, δεδομένου ότι είμαστε στην τελική ευθεία να αποφασίσουμε για κρίσιμης εθνικής σημασίας προγράμματα ναυπήγησης πολεμικών πλοίων». Μιλώντας την Πέμπτη κατά τη διάρκεια της υπογραφής της συμφωνίας εξυγίανσης των Ναυπηγείων Ελευσίνας, ο υπουργός τόνισε πως «είναι απαραίτητη προϋπόθεση –εμείς, η κυβέρνηση, τη βάζουμε ως απαραίτητη προϋπόθεση– να ναυπηγηθούν κάποια από αυτά (σ.σ. κορβέτες) και σε ελληνικό ή ελληνικά ναυπηγεία, καθώς και να υποστηριχθούν και τα υπόλοιπα καράβια του στόλου (σ.σ. αναβάθμιση των φρεγατών ΜΕΚΟ)».

Το πρόγραμμα

Οπως αποκάλυψε στην αρχή της εβδομάδας το Πολεμικό Ναυτικό προχωρεί άμεσα στην ενεργοποίηση του προγράμματος πρόσκτησης τριών κορβετών με την προαίρεση προμήθειας ακόμη μίας (3+1). Το Πολεμικό Ναυτικό έχει καταλήξει σε μια λίστα τριών προτάσεων και συγκεκριμένα των κορβετών FCx30 (Doha) της ιταλικής Fincantieri, των Gowind 2500 της γαλλικής Naval Group, αλλά και των Sigma 10514 της ολλανδικής Damen, με τις προτάσεις της Ιταλίας και της Γαλλίας να εκτιμάται ότι συγκεντρώνουν τις περισσότερες πιθανότητες.

Είναι χαρακτηριστικό λοιπόν πως εδώ και αρκετούς μήνες η Fincantieri έχει πραγματοποιήσει εκτεταμένες επαφές με τη νέα διοίκηση των Ναυπηγείων Ελευσίνας, καθώς επιδιώκει να αναλάβει το πρόγραμμα και έτσι επιζητά να εξυπηρετήσει κατά το δυνατόν την αξίωση της κυβέρνησης να δοθεί έργο και σε ελληνικά ναυπηγεία.

Την ίδια ώρα η ανταγωνίστρια της Naval Group, που έχει αναλάβει ήδη το ναυπηγικό πρόγραμμα των τριών φρεγατών…