Τζουμάκας, Πολάκης, Παπουτσής, Λαζαρίδης, Δραβαλιάρης και πλήθος άλλων κράτησαν τη σημαία του Πολυτεχνείου

Ολοι οι μεγάλοι αγώνες, όλες οι ιστορικές στιγμές σε παγκόσμιο επίπεδο, έχουν τους ήρωές τους και τα σύμβολά τους. Η τρομερή εκείνη στιγμή της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, αυτές οι δραματικές ώρες στο Πολυτεχνείο που σημαδεύτηκαν από την εισβολή του τανκ της Χούντας, είχε και συνεχίζει να έχει ένα σύμβολο. Την αιματοβαμμένη σημαία, η οποία βγήκε από το Πολυτεχνείο εκείνη τη νύχτα, πέρασε από αρκετά χέρια για να καταλήξει στους φοιτητές και… στη Νεολαία του ΠΑΣΟΚ, και να βρίσκεται μπροστά στην πορεία που γίνεται κάθε χρόνο.

Πολλές οι ιστορίες για το που και πώς κατέληξε η σημαία και σε ποιους πραγματικά ανήκει.

Διαβάζουμε σε παλαιότερο άρθρο των «Νέων» και του δημοσιογράφου Δημήτρη Μανιάτη:

«Η ελληνική σημαία του Πολυτεχνείου είναι αυτή που δέσποζε στην κεντρική πύλη του ιδρύματος και που κατέπεσε μετά την εισβολή του τανκ. Το αίμα πάνω της ήταν εκ των τραυματισμένων διαδηλωτών. Αναμφισβήτητα υπήρξε το πιο εμβληματικό σύμβολο μιας εξέγερσης. Μεταπολιτευτικά, την ευθύνη της είχε πάντα το ΚΣ της ΕΦΕΕ – αρχικά βέβαια είχε φτάσει στην εφημερίδα «Βραδυνή» μυστηριωδώς.

Στέφανος Τζουμάκας, Χρύσανθος Λαζαρίδης και άλλοι που κρατούν τη σημαία

Το τελευταίο κορυφαίο όργανο του φοιτητικού κινήματος είναι τις τελευταίες δεκαετίες εν υπνώσει. Δεν έχει κατορθωθεί να συγκληθεί, έχουν γίνει ανεπιτυχείς προσπάθειες να συγκροτηθεί σε σώμα και να εκλέξει νέο ΚΣ αλλά τζίφος.

Στα χέρια της ΠΑΣΠ

Με αυτό το δεδομένο, η σημαία της Εξέγερσης πέρασε στα χέρια της άλλοτε κραταιάς ΠΑΣΠ από την εποχή της προεδρίας του Χρήστου Παπουτσή.

Το 1980 η σημαία πέρασε από τον Παπουτσή στα χέρια του Φώτη Χατζημιχάλη, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε το 1982 στα χέρια του Γιάννη Τσαμουργκέλη.

Ο Γιάννης Τσαμουργκέλης είχε πει:

«Όλα αυτά τα χρόνια τόλμησα μόνο μία φορά να την ξεδιπλώσω πάνω στο κρεβάτι μου για να ελέγξω μήπως και έχει φθορές από την υγρασία.»

Χρήστος Παπουτσής και ο δημοσιογράφος Τριαντάφυλλος Δραβαλιάρης, ο οποίος έχει φύγει από τη ζωή

Από το 1982 η σημαία έπαψε να βρίσκεται στα γραφεία της ΕΦΕΕ στην οδό Ιπποκράτους και άρχισε να φυλάσσεται στα σπίτια στελεχών της ΠΑΣΠ….