Τα μηνύματα που στέλνει ο Νίκος Ανδρουλάκης με την προώθηση των «τριαντάρηδων» σε θέσεις – κλειδιά στο κόμμα

Πότε τα πρόσωπα ενός κόμματος συζητιούνται; Όταν έρχονται να ενισχύσουν ένα νέο αφήγημα –και στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ η επιλογή που έγινε χθες για την δημοσιοποίηση των τριών νέων προσώπων σε νευραλγικές θέσεις εντός του κομματικού μηχανισμού είχε κατά κύριο λόγο τέτοια συμβολική σημασία.

Παρότι η λίστα με τους τομεάρχες έχει ακόμα «κενά» που θα γεμίσουν καλώς εχόντων των πραγμάτων τις επόμενες μέρες, όταν και αναμένεται η τελική ανακοίνωση, η Χαριλάου Τρικούπη επέλεξε να ανακοινώσει εκείνους που θα στελεχώσουν θέσεις από τις οποίες στο παρελθόν έχουν περάσει μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές φιγούρες της παράταξης: αυτήν του γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού και του γραμματέα Οργανωτικού.

Από την Οξφόρδη στη Χαριλάου Τρικούπη

Ο Παναγιώτης Δουδωνής, συνταγματολόγος και διδάκτωρ στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, ο οποίος ανέλαβε τον Πολιτικό Σχεδιασμό είναι μόλις 32 ετών –ανήκει σε αυτό που είθισται να ονομάζουμε «εκσυγχρονιστικό» χώρο, ενώ έχει πολύ καλή σχέση και με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, ο οποίος παρουσίασε και το πρώτο του βιβλίο. Δεν ήταν μια επιλογή δεδομένη, μάλλον το αντίθετο: παρότι η σχέση ανάμεσα στους δύο είναι καλή, η μικρή εμπλοκή του Δουδωνή στον κομματικό μηχανισμό δεν τον έκανε φαβορί για την θέση.

Διαλέγοντάς τον, ο Νίκος Ανδρουλάκης στέλνει δύο σήματα. Σε μια στιγμή που το θέμα των υποκλοπών έχει «ανοίξει», τοποθετεί έναν νομικό στον πολιτικό σχεδιασμό, δείχνοντας στην πράξη πως θέλει να πάει το θέμα θεσμικά. Από την άλλη, θέλει να δείξει πως στόχος του δεν είναι η ανακύκλωση προσώπων, αλλά η αναζήτηση νέων, με στόχο και την ανάδειξή τους.

Είναι δεδομένο πια για τα περισσότερα από τα κεντροαριστερά στελέχη πως το κόμμα έχει ανάγκη να προσελκύσει νεότερους ψηφοφόρους για να μπορέσει όχι μόνο να διατηρήσει τις δυνάμεις του, αλλά και για να επανέλθει σε μεγαλύτερα ποσοστά.

Αν υπάρχει ένας δισταγμός για την επιλογή Δουδωνή είναι από τους εκπροσώπους του πιο αριστερού κομματιού του κόμματος, που αναρωτιούνται για το τι σημαίνει αυτή η επιλογή για τις μετεκλογικές συνεργασίες, ωστόσο ο Ανδρουλάκης έχει ξεκαθαρίσει την σημασία που αποδίδει…