Του Χρυσόστομου Τσούφη

Στις 12 το μεσημέρι η κυβέρνηση καταθέτει στην Βουλή τον τελευταίο προϋπολογισμό πριν τις εθνικές εκλογές , τον πρώτο προϋπολογισμό μετά από 12 χρόνια οποίος κατατίθεται με την χώρα εκτός ενισχυμένης εποπτείας και γι’ αυτό ο Χρήστος Σταϊκούρας τον χαρακτηρίζει ιστορικό. Όπως και οι προηγούμενοι πάντως – ίσως με την εξαίρεση του 2020 καθώς στα τέλη του 2019 δεν είχε ενσκήψει η πανδημία – κι αυτός ο προϋπολογισμός κατατίθεται σε ένα περιβάλλον έντονης αβεβαιότητας.

Σε σχέση με το προσχέδιο του προϋπολογισμού, το τελικό κείμενο θα προβλέπει ρυθμό ανάπτυξη για φέτος πάνω από το 5,3%, σίγουρα πάνω από το 5,5%, η πρόβλεψη όμως δεν θα έχει μπροστά το 6, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις τόσο της Κομισιόν όσο και της Τράπεζα της Ελλάδας. Οι πληροφορίες λένε ότι το ΥΠΟΙΚ θα έχει κατεβάσει και τον πήχη της ανάπτυξης για το 2023 από το 2,1% του προσχεδίου καθώς έχουν μεσολαβήσει και οι φθινοπωρινές εκτιμήσεις των Βρυξελλών σύμφωνα με τις οποίες η ελληνική οικονομία δεν θα αναπτυχθεί πάνω από 1%. Σε κάθε περίπτωση πάντως η χώρα θα τα πάει πολύ καλύτερα από την Ευρωζώνη και φέτος, πόσο μάλλον του χρόνου που είναι αμφίβολo αν η ζώνη του Ευρώ θα αποφύγει την ύφεση, με τον Θεόδωρο Σκυλακάκη να δηλώνει στη Βουλή ότι η εποχή της συρρίκνωσης τελείωσε. Και φυσικά καθοδική πορεία θα ακολουθήσει και το δημόσιο χρέος, το οποίο στο τέλος του 2023 θα βρίσκεται κοντά στο 160% του ΑΕΠ.

Με βάση τις προβλέψεις αυτές, το ότι η φετινή χρονιά για τον τουρισμό ήταν καλύτερη τελικά από το 2019 και ότι η εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού είναι πολύ ενθαρρυντική, θεωρείται βέβαιο ότι η χρονιά θα κλείσει με πρωτογενές έλλειμμα κάτω του 1,7% που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός με την κυβέρνηση ήδη να καταστρώνει τα σχέδια της για ένα νέο πακέτο ενίσχυσης νοικοκυριών. Το 2023, η χώρα επιστρέφει στα πρωτογενή πλεονάσματα της τάξης του 0,7% χωρίς όμως την επιβολή νέων φόρων.

Στα του πληθωρισμού, κι εδώ θα υπάρξει αναθεώρηση. Το 8,8% του προσχεδίου θα ανέβει λίγο κάτω από το 10% ενώ είναι απίθανο το ΥΠΟΙΚ να διατηρήσει την αρχική του πρόβλεψη για πληθωρισμό μόλις 3,3% το 2023 όταν οι Βρυξέλλες εκτιμούν 6%, και αναμένεται η νέα εκτίμηση να κινείται στην περιοχή του 5%.

Το κείμενο του προϋπολογισμού θα…