Σήμερα, σε συνθήκη ενός ανερχόμενου νέου δικομματισμού και κάτω από τον επιταχυντή της πόλωσης που διαμορφώνουν οι αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναζητά την δική του συνταγή θεσμικότητας και ριζοσπαστισμού

Η παροιμιώδης φράση «Θα σας ταράξουμε στην νομιμότητα» του Ηλία Ηλιού συμπύκνωνε την θεσμικότητα με την ανυπακοή.

Σήμερα, σε συνθήκη ενός ανερχόμενου νέου δικομματισμού και κάτω από τον επιταχυντή της πόλωσης που διαμορφώνουν οι αποκαλύψεις των παρακολουθήσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναζητά την δική του συνταγή θεσμικότητας και ριζοσπαστισμού.

  • Διαβάστε επίσης: Υποκλοπές: Για σχέδιο νόμου συγκάλυψης μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ – «Ομερτά ως τις εκλογές το σχέδιο Μητσοτάκη»

Ας το πάρουμε από την αρχή: η κυβέρνηση σήμερα πιέζεται κάτω από τρεις παράγοντες:

Την ακρίβεια, την ενεργειακή κρίση, και την αδυναμία να εγγυηθεί την υλική σταθερότητα και κοινωνική ανέλιξη του μέσου λαϊκού σπιτιού- λένε οι αντίπαλοί της. Η υπόθεση Πάτση και οι παρακολουθήσεις λειτουργούν καταλυτικά για τα προαναφερόμενα. Και ενώ ο χειμώνας ακόμη δεν έχει φτάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ –ΠΣ πάλι ψάχνει έναν δρόμο όπου και δύναμη με πειστικό σχέδιο να εκπέμπει πως είναι και ως έναν βαθμό να ενσωματώνει τις νέες δυνάμεις ανυπακοής στην κοινωνία.

Τώρα όχι πια υπό το GPS του αντιμνημονίου. Όλο το τελευταίο διάστημα οι προσεχτικοί παρατηρητές των διεργασιών και του πολιτικού λόγου της Κουμουνδούρου, βλέπουν πως η Αξιωματική Αντιπολίτευση επιχειρεί μια θεσμική στροφή με επίκεντρο τις υποκλοπές. Παράλληλα με αυτό έχει ξεκινήσει πριν από την φετινή ΔΕΘ κάτι ακόμη: ο Αλέξης Τσίπρας και οι επιτελείς του θέλουν να παρουσιάσουν την κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως δύναμη «αποσταθεροποίησης» για την χώρα. Τα δύο αυτά διαμορφώνουν ένα νέο σχέδιο που ξεκινά από την περίφημη ρήση του Ηλία Ηλίου.

Το θέμα των υποκλοπών

Σε αυτήν έχει εξάλλου αναφερθεί πολλές φορές σε κλειστές συσκέψεις, κατ’ ιδίαν αλλά και σε ομιλίες του ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Και φτάνει σε όσες αγωνιστικές κινήσεις εξελίσσονται ή αναπτύσσονται στον δρόμο. Όχι τυχαία, ο Τσίπρας εμμένει στις επίκαιρες ερωτήσεις προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα των υποκλοπών εγκαλώντας τον πως δεν εμφανίζεται στην Βουλή.

Όχι τυχαία ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε…