Λίγοι άνθρωποι θα μπορούσαν να επιβιώσουν από αυτό που πέρασε ο Αυστραλός τραγουδιστής Νικ Κέιβ και όχι μόνο συναισθηματικά. Όταν ήταν 21 ετών, ο πατέρας του πέθανε σε τροχαίο δυστύχημα. Το έμαθε από τη μητέρα του σε ένα αστυνομικό τμήμα της Μελβούρνης, όπου ο νεαρός Νικ συνελήφθη για ληστεία. 

Πέρασε τη δεκαετία του 1980 και μεγάλο μέρος της δεκαετίας του 1990 εθισμένος στην ηρωίνη. Το 2015, όταν ζούσε μια αρμονική ενήλικη ζωή στα περίχωρα του Μπράιτον της Αγγλίας, ένας από τους τέσσερις γιους του, ο Άρθουρ, πέθανε σε ηλικία 15 ετών- δοκίμασε για πρώτη φορά LSD και έπεσε από έναν γκρεμό. Τον περασμένο Μάιο, το μεγαλύτερο παιδί του, ο 31χρονος Jethro πέθανε κάτω από εξίσου τραγικές συνθήκες. Είχε μόλις αποφυλακιστεί για επίθεση στη μητέρα του, το μοντέλο Beau Lazenby, και είχε διαγνωστεί με σχιζοφρένεια. 

«Το Skeleton Tree» (2016) και το «Ghosteen» (2019), τα δύο τελευταία άλμπουμ του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη με το συγκρότημά του «The Bad Seeds», είναι ίσως οι κορυφαίες στιγμές της καριέρας του. 

Επιπλέον, τα τελευταία επτά χρόνια έχει ηχογραφήσει άλλα δύο άλμπουμ, με τον συνεργάτη του, τον πολυοργανίστα Warren Ellis.

Οι τελευταίες περιοδείες του Νικ Κέιβ γοήτευσαν τους θαυμαστές του περισσότερο από ποτέ. Οι συναυλίες του έχουν μετατραπεί σε τελετουργίες θεραπευτικής υπέρβασης, όπου ο τραγουδιστής μεταμορφώνεται σε ένα είδος διαταραγμένου ιεροκήρυκα που οδηγεί το ποίμνιό του στο φως. 

Ενώ κάποτε η στάση του ήταν απειλητική και είχε σκοπό να αντιμετωπίσει και να διαταράξει το κοινό, τώρα βλέπει μια ομαδική αγκαλιά και μια αμφίδρομη ροή ενέργειας σε αυτό. «Ξέρετε, το κοινό έχει βοηθήσει πάρα πολύ… Δυσκολεύομαι να τους το εκφράσω αυτό, επί σκηνής, αλλά… θα ήθελα απλώς να τους ευχαριστήσω γι’ αυτό», είχε δηλώσει το 2017, όταν επέστρεψε στη σκηνή. 

Η μεταμόρφωση του Νικ Κέιβ επί σκηνής είναι μόνο ένα μέρος μιας βαθύτερης διαδικασίας. Στα 65 του, έχει αρνηθεί να κοιτάξει πίσω δημιουργικά ή να ενδώσει στους νοσταλγικούς πειρασμούς που είναι τόσο συνηθισμένοι μεταξύ των μουσικών της ηλικίας του. Ταυτόχρονα, έχει αποτολμήσει νέες στιλιστικές κατευθύνσεις και έχει εντρυφήσει στην αναζήτηση του ανεξιχνίαστου, του μυστηριώδους που πάντα εκτιμούσε ιδιαίτερα.