Του Χρυσόστομου Τσούφη

Οι φόβοι των πιο απαισιόδοξων δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν, και η Ευρωζώνη για πρώτη φορά στην ιστορία της πιάνει διψήφιο ποσοστό στον πληθωρισμό για τον Οκτώβριο με την Eurostat να ανακοινώνει στα προκαταρκτικά της στοιχεία 10,7%. 

Τροχιοδεικτικά πυρά είχαν δείξει τις προηγούμενες ημέρες η Γερμανία, στην οποία ο πληθωρισμός αυξήθηκε για τρίτο συνεχή μήνα κόντρα σε όλες τις εκτιμήσεις στο 11,6%. Μεγέθη που μπορούν να συγκριθούν μόνο με την εποχή που η χώρα ήταν διχοτομημένη. Σε υψηλό 38 ετών και ο πληθωρισμός στην Ιταλία, με πληθωρισμό 12,8% 
 
Τα ύψη αυτά του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη και στις μεγάλες οικονομίες της παρουσιάστηκαν παρά το γεγονός της αποκλιμάκωσης των τιμών στην ενέργεια. Η Ελλάδα ανήκει στους ωφελημένους, καθώς ο πληθωρισμός έκανε βουτιά στο 9,8%. Μόνο 3 χώρες εμφάνισαν μειωμένο πληθωρισμό σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, η Ελλάδα, η Ολλανδία και η Εσθονία. 

Ο Οκτώβριος άρχισε με τιμή φυσικού αερίου 195€/Mwh κι έκλεισε με 139€/Mwh , μια αποκλιμάκωση 28% περίπου που συμπαρέσυρε και την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος.  

Κάπως έτσι η Ελλάδα ανήκει πλέον στην μειοψηφία των χωρών που έχουν πλέον μονοψήφιο πληθωρισμό , 8 έναντι 11.  
 
Πρωταθλήτριες του πληθωρισμού αναδεικνύονται και για τον Οκτώβριο οι χώρες της Βαλτικής Εσθονία, Λετονία και Λιθουανία. 
   
Την πληθωριστική φωτιά συντηρεί η ενέργεια όπου ο πληθωρισμός για δεύτερο συνεχή μήνα ξεπέρασε το 40% με 41,9%. Ιδιαίτερα ανησυχητικά όμως είναι τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των μη επεξεργασμένων  τροφίμων ο οποίος ανεβαίνει μήνα με το μήνα έχοντας αγγίζοντας κι έχει εκτοξευθεί στο 15,7% ενώ στο 12,4% βρίσκεται ο πληθωρισμός των επεξεργασμένων τροφίμων. Καθόλου καθησυχαστική και η εικόνα στις υπηρεσίες όπου ο πληθωρισμός οδεύει προς το 5% διαγράφοντας τέταρτο διαδοχικό μήνα αύξησης.   
  
Με τον πληθωρισμό να επιμένει και να ενισχύεται εντείνονται και οι πιέσεις προς την ΕΚΤ για δραστικότερη αύξηση επιτοκίων. Η ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ ήρθε 4 ημέρες μετά την απόφαση της Φρανκφούρτης να προχωρήσει στην τρίτη διαδοχική αύξηση των επιτοκίων με το βασικό πια να βρίσκεται στο 1,5% από αρνητικό τον Ιούλιο.  
 
Νέα πηγή αβεβαιότητας για τις τιμές των τροφίμων αποτελεί και η απόφαση της Ρωσίας να μην…