«Χαιρετίζω το ολοκληρωμένο πακέτο που πρότεινε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ιδιαίτερα τη συμπερίληψη δύο προτάσεων που η Ελλάδα ζητούσε εδώ και καιρό: ένα μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και διακόπτες κυκλώματος στις αγορές παραγώγων ενέργειας»

Τις προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή κρίση -που παρουσιάστηκαν νωρίτερα στις Βρυξέλλες ενόψει της Συνόδου Κορυφής- χαιρέτισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Συμπερίληψη δύο προτάσεων

«Χαιρετίζω το ολοκληρωμένο πακέτο που πρότεινε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ιδιαίτερα τη συμπερίληψη δύο προτάσεων που η Ελλάδα ζητούσε εδώ και καιρό: ένα μηχανισμό διόρθωσης τιμών στο TTF και διακόπτες κυκλώματος στις αγορές παραγώγων ενέργειας» έγραψε στο twitter ο Κυριάκος Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

«Το επερχόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι μια ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τον έλεγχο στις ενεργειακές μας αγορές θέτοντας ένα όριο στις τιμές και μειώνοντας την ακραία αστάθεια. Αυτό μπορεί να είναι ένα αποφασιστικό βήμα στην προσπάθειά μας να μειώσουμε τις τιμές της ενέργειας για τους ευρωπαίους πολίτες και τις επιχειρήσεις».

  • Διαβάστε επίσης Μηχανισμός «διόρθωσης τιμών» αντί για πλαφόν – Αναλυτικά οι προτάσεις της Κομισιόν
  • Διαβάστε επίσης «Άνθρακες» το πλαφόν; – «Συμβιβαστική» πρόταση από Κομισιόν για την τιμή στο φυσικό αέριο

Νέος κανονισμός έκτακτης ανάγκης

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε σήμερα έναν νέο κανονισμό έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών του φυσικού αερίου στην ΕΕ και τη διασφάλιση του ενεργειακού εφοδιασμού.

Συγκεκριμένα, προτείνει την κοινή αγορά φυσικού αερίου, ένα μηχανισμό περιορισμού των τιμών στο χρηματιστήριο φυσικού αερίου TTF, μηχανισμό αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών και συνεχείς προσπάθειες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου.