Μητσοτάκης: Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας


Ο πρωθυπουργός απέστειλε μήνυμα στον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι με αφορμή την αυριανή Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας – Η Ελλάδα θα συνεχίσει να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας, διαμηνύει ο κ. Μητσοτάκης

Μήνυμα στον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με αφορμή την αυριανή Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας απέστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο μήνυμά του ο κ. Μητσοτάκης αναφέρεται στην κατάληψη της Κριμαίας από την Ρωσία πριν από έξι χρόνια και την παραλληλίζει με την τουρκική εισβολή στην Κύπρο πριν από 48 χρόνια. « Η πληγή αυτή είναι ακόμη ανοιχτή» λέει χαρακτηριστικά.

  • Διαβάστε επίσης: Πόλεμος στην Ουκρανία: Διχασμένοι οι Ρώσοι – Για άλλους «θλιβερή», για άλλους «αναγκαία» η εισβολή

Ο πρωθυπουργός επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα «στάθηκε ανεπιφύλακτα στο πλευρό της Ουκρανίας από την αρχή, συνεπής με τη μακρά ιστορία της να αντιστέκεται στον αυταρχισμό και σε όσους καταχρώνται την εξουσία τους προκειμένου να επιβάλουν τη θέλησή τους στον γείτονά τους. Θα συνεχίσουμε να στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας».

Όλο το μήνυμα του πρωθυπουργού

«Αγαπητέ Πρόεδρε Zelenskyy,

Αγαπητοί,

Με χαροποιεί ιδιαίτερα που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, έστω ψηφιακά, την παραμονή της Ημέρας Ανεξαρτησίας της Ουκρανίας. Πέρασαν οκτώ χρόνια από τη στιγμή που η Ρωσία κατέλαβε και προσήρτησε παράνομα την Κριμαία και την πόλη της Σεβαστούπολης. Αύριο συμπληρώνονται έξι μήνες από την απρόκλητη εισβολή της Ρωσίας και τον επιθετικό πόλεμο ενάντια στην Ουκρανία. Αυτές δεν ήταν εκφράσεις αυτοδιάθεσης. Ήταν κλασικές παραβιάσεις βασικών κανόνων και αρχών του Διεθνούς Δικαίου.

Το απαραβίαστο των συνόρων αποτελεί το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίστηκε η Ευρώπη μετά την Τελική Πράξη του Ελσίνκι. Η κατάληψη της Κριμαίας το 2014 ήταν το πρώτο βήμα και η 24η Φεβρουαρίου ήταν το επόμενο: ένα αναθεωρητικό σχέδιο για την επαναχάραξη των συνόρων της Ευρώπης. Είχαμε, παλαιότερα, μία παρόμοια εμπειρία με την τουρκική εισβολή και κατοχή μεγάλου τμήματος της Κύπρου, το 1974. Η πληγή αυτή είναι ακόμη ανοιχτή, ύστερα από σχεδόν 50 χρόνια. Γνωρίζουμε τον πόνο και το κόστος που επιφέρει αυτό σε μία χώρα.

Έχουμε δει όλοι μας τις συνέπειες της κατοχής και της προσάρτησης της Κριμαίας:…Πηγή in.gr