«Αν ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που δεν αναγνωρίζουν καν η μία την άλλη, κατορθώνουν να λύνουν τις διαφορές τους, δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία»

Το παράδειγμα της συμφωνίας του Ισραήλ με το Λίβανο επικαλείται ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξορκίζοντας το ενδεχόμενο ενός πολεμικού επεισοδίου με την Τουρκία.

Δεν βλέπω το λόγο γιατί δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο

Σε συνέντευξή του στο Le Point ο πρωθυπουργός απαντώντας στο ερώτημα κατά πόσο θεωρεί σοβαρές τις απειλές του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για εισβολή «νύχτα» στην Ελλάδα τονίζει ότι η μόνη διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, της υφαλοκρηπίδας και της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) και το μόνο διαθέσιμο μέσο επίλυσης είναι το διεθνές δίκαιο.

Σε αυτη την κατεύθυνση ο πρωθυπουργός προσθέτει με νόημα: «Αν ο Λίβανος και το Ισραήλ, δύο χώρες που δεν αναγνωρίζουν καν η μία την άλλη, κατορθώνουν να λύνουν τις διαφορές τους, δεν βλέπω τον λόγο γιατί δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε το ίδιο με την Τουρκία».

  • Διαβάστε επίσης Μητσοτάκης: Αιχμές κατά Ερντογάν στον Σολτς – «Τα ελληνικά νησιά δεν απειλούν κανέναν» – Έθεσε ζήτημα γερμανικών αποζημιώσεων

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε αδιανόητη μια ένοπλη σύγκρουση μεταξύ των δύο μελών του ΝΑΤΟ ερωτηθείς αν φοβάται μια τουρκική εισβολή σημειώνοντας ωστόσο ότι στην παρουσία συγκυρία το μοναδικό του καθήκον είναι η υπεράσπιση της ασφάλειας της χώρας με κάθε μέσο.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Le Point και στη δημοσιογράφο Alexia Kefalas έχει ως εξής:

Ίσως γλωσσική υπερβολή για εσωτερικούς και εκλογικούς λόγους

Alexia Kefalas: Στις 6 Οκτωβρίου στην Πράγα, η έναρξη των εργασιών της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (EPC) από 44 χώρες της ηπείρου αποτέλεσε το σκηνικό ενός επεισοδίου με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποχώρησε νωρίτερα από το δείπνο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων. Τι συνέβη;

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan πήρε τον λόγο, για να κουνήσει το δάχτυλο στην Ελλάδα, κατηγορώντας την ότι είναι υπεύθυνη για την αστάθεια στη Μεσόγειο. Προηγουμένως, είχα ενημερώσει τον Charles Michel, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ότι αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, θα…