Που στοχεύει ο Νίκος Ανδρουλάκης για τις εκλογές – Τα μηνύματα που έστειλε από το Mega

Δύο κακές επιλογές είναι χειρότερες από μια –όχι μόνο για λόγους αριθμητικούς, αλλά για λόγους πρακτικούς. Δεν ήταν λίγες οι φορές στο (όχι και τόσο) μακρινό πολιτικό παρελθόν που οι ψηφοφόροι ένιωθαν εγκλωβισμένοι σε διλήμματα που δεν τους ικανοποιούσαν, με αποτέλεσμα ακόμα και να καταφεύγουν σε τιμωρητικές λύσεις πάνω από την κάλπη.

Σε αυτούς τους ψηφοφόρους ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνει πως θέλει να δώσει μια λύση με πολιτικό πρόσημο. Θυμίζοντας χθες (από το κεντρικό δελτίο του Mega) πως οι πολίτες «δεν είναι σε ομηρία», περιέγραψε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ ως παράγοντα που μπορεί να αποτελέσει «θετική» εναλλακτική –με την ασφάλεια της απόστασης και των αλλαγών που έχουν γίνει στο κόμμα από τα δύσκολα χρόνια των μνημονίων.

Μπορεί αυτή η τακτική του διμέτωπου που επιλέγει η Χαριλάου Τρικούπη να «κουμπώσει» με την θέση του ρυθμιστή των επόμενων εκλογών; Τουλάχιστον στις εκλογές της απλής αναλογικής, με το ποσοστό που δημοσκοπικά κερδίζει το ΠΑΣΟΚ, η οποιαδήποτε απόπειρα σχηματισμού κυβέρνησης περνάει από την Χαριλάου Τρικούπη.

«Ισχυρό ποσοστό για να…»

Από τα πλέον επίσημα χείλη, αυτά του προέδρου του, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ υπόσχεται πως με ένα ισχυρό ποσοστό θα υπάρξει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή, χωρίς να χρειάζεται επαναληπτική κάλπη με άλλον εκλογικό νόμο. Και αυτό βλέποντας στις δημοσκοπήσεις του περασμένου διαστήματος πως το μεγαλύτερο μέρος των ερωτώμενων θα προτιμούσε μεν αυτοδύναμη κυβέρνηση, όμως σε περίπτωση που αυτή δεν προκύψει, δεν είναι υπέρ των πολλαπλών εκλογικών αναμετρήσεων.

Οι «ανοιχτές πόρτες» δεν αφορούν το προεκλογικό παζάρεμα, αλλά αξιοποιείται από την Χαριλάου Τρικούπη ως το κλειδί προς το δυνάμωμα του τρίτου πόλου: ο Ανδρουλάκης απευθύνεται σε ένα ακροατήριο που θεωρεί πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί να λειτουργήσει ευεργετικά στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης, βάζοντας θεσμικά όρια και μια πολιτική ατζέντα που θα λειτουργήσει προς όφελος των πολιτών.

Σ’ αυτούς τους όρους, ο Ανδρουλάκης βάζει άλλες φορές έμμεσα και άλλες σαφέστερα ζήτημα προσώπου του πρωθυπουργού –και πάλι, προϋπόθεση για να μην ξαναβρεθούν σ’ αυτήν την θέση ούτε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ούτε ο Αλέξης…