Έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες στην εξουσία, η παραμονή  της Λιζ Τρας στην πρωθυπουργία κρέμεται από μία κλωστή και από πολύ νωρίς το πρωί, έξω το Νο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ, δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία, δημοσιογράφοι και κάμερες ετοιμάζονται για τις εξελίξεις. Από λεπτό σε λεπτό αναμένεται δήλωσή της.

Αυτή την ώρα η Τρας συναντάνται με τον πρόεδρο της  Επιτροπής 1922 του Συντηρητικού Κόμματος, της επιτροπής που θέτει τους κανόνες για την επιλογή και αλλαγή του ηγέτη των Τόρις, σερ Γκράχαμ Μπρέιντι. 

Η συνάντηση γίνεται κατόπιν αιτήματος της πρωθυπουργού και όχι το αντίστροφο, διευκρίνισε πρωθυπουργική πηγή.

Εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η Λιζ Τρας παραδέχθηκε ότι η χθεσινή ήταν μια «δύσκολη ημέρα», αναφερόμενος στο χάος που επικράτησε στο Γουέστμίνστερ και την παραίτηση της υπουργού Εσωτερικών, αλλά σήμερα έχει επικεντρωθεί στην υπηρεσία του δημοσίου συμφέροντος.

Οταν ερωτήθηκε αν η Λιζ Τρας θα ηγηθεί του κόμματος στις επόμενες εκλογές, ο εκπρόσωπος απάντησε: «Ναι».

Λίγες ώρες νωρίτερα, μέλος της Επιτροπής δήλωσε ότι «οι πιθανότητες για την Λιζ Τρας να βγάλει την ημέρα ως πρωθυπουργός είναι εναντίον της», σύμφωνα με τον πολιτικό συντάκτη του ITV Πολ Μπραντ.

Η έξοδος από το πολιτικό αδιέξοδο εξαρτάται ακριβώς από την ικανότητα επιλογής διαδόχου, αλλά οι διαφορετικές τάσεις στις τάξεις του κόμματος δεν έχουν συμφωνήσει, την ώρα που πολλά ονόματα κυκλοφορούν, όπως του Ρίσι Σουνάκ, του Τζέρεμι Χαντ, της Πένι Μόρντοντ, ακόμη και του πρώην πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Με τη λέξη «χάος» τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων αναφέρονται σήμερα στην χθεσινή εφιαλτική ημέρα στο Γουέστμίνστερ και την επεισοδιακή ψηφοφορία για το fracking (την υδραυλική εξόρυξη φυσικού αερίου), όταν βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας αρνήθηκαν να ψηφίσουν το κυβερνητικό νομοσχέδιο για την άρση του μορατόριου για το fracking, παρά τις απειλές για πειθαρχικές κυρώσεις, αφού…