Ο τρόπος που χρησιμοποιεί τους ανθρώπους, δείχνει ότι η Τουρκία υπολείπεται κατά πολύ από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από  την κοινή δήλωση, τόνισε η κ. Σπυράκη.

Tην καταδίκη της Τουρκίας, η οποία  οπλοποιεί τους ανθρώπους και χρησιμοποιεί τους απελπισμένους για να δημιουργήσει τετελεσμένα για να πιέσει τα ευρωπαϊκά σύνορα που είναι τα ελληνικά σύνορα με την Τουρκία, ζήτησε  από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίουστο Στρασβούργο η ευρωβουλευτής της ΝΔ-ΕΛΚ Μαρία Σπυράκη, στο πλαίσιο της συζήτησης της έκθεσης της OLAF για τις καταγγελίες για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά της FRONTEX.

Η ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι η Τουρκία  δεν σέβεται την κοινή δήλωση της ΕΕ-Τουρκίας. Από πλευράς ΕΕ η δήλωση αυτή σημαίνει χρηματοδοτήσεις και από πλευράς Τουρκίας συγκεκριμένες υποχρεώσεις, μια εκ των οποίων είναι η διατήρηση προσφύγων στο έδαφος της.

Ο τρόπος που χρησιμοποιεί τους ανθρώπους, δείχνει ότι η Τουρκία υπολείπεται κατά πολύ από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από  την κοινή δήλωση, τόνισε η κ. Σπυράκη.

Επίσης, σημείωσε με έμφαση  ότι οι ελληνικές αρχές θα συνεχίσουν να προασπίζονται τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης  υποστηριζόμενες από τη FRONTEX, συχνά σε δύσκολο και μεταβαλλόμενο περιβάλλον.

H κ. Σπυράκη παρουσίασε αναλυτικά  στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το πρόσφατο περιστατικό της 14ης Οκτωβρίου, της απάνθρωπης κακοποίησης 92 μεταναστών και των πρακτικών που χρησιμοποιεί η Τουρκία σε βάρος τους. Το γεγονός ότι  βρέθηκαν γυμνοί και τραυματισμένοι επιβεβαιώθηκε από τη FRONTEX.

Το πλήρες κείμενο της ομιλίας της κ.Σπυράκη έχει ς εξής:«Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε, κυρία Επίτροπε,Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας σε κάποιες λεπτομέρειες για κάποιες πτυχές που και η κ. Johansson είχε συμπεριλάβει στην εισαγωγή της. Ηταν το πρωινό της 14ης Οκτωβρίου, όταν η Ελληνική συνοριοφυλακή βρήκε δύο ομάδες, συνολικά 92 παράτυπων μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων έξι παιδιών, γυμνούς, δίπλα στον ποταμό Εβρο, ο οποίος αποτελεί το σύνορο Ελλάδας-Τουρκίας, ΕΕ-Τουρκίας. Σύμφωνα με τις καταθέσεις τους, οι Τουρκικές αρχές τους είχαν ληστέψει, τους είχαν τραυματίσει και υποτίμησαν την προσωπική τους αξιοπρέπεια, αναγκάζοντάς τους, με απειλές και βία, να διασχίσουν τον…