Νέα εισφορά θα περιλαμβάνουν οι χρεώσεις των Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Το τέλος αυτό, δεν θα ξεπερνά το 1 λεπτό ανά κιλοβατώρα για τους οικιακούς καταναλωτές, όπως ανακοινωσε ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κώστας Σκρέκας.

Η εν λόγω εισφορά θα κατευθύνεται σε ένα νέο αποθεματικό λογαριασμό, στο πλαίσιο ενός μόνιμου μηχανισμού αντιστάθμισης κινδύνου.

«Με αυτό το εργαλείο αντιστάθμισης κινδύνου, θωρακίζουμε και προστατεύουμε τους Έλληνες από μελλοντικές επώδυνες ενεργειακές κρίσεις. Ταυτόχρονα όμως προχωρούμε και σε εξορθολογισμό των χρεώσεων ΥΚΩ, καθώς μειώνουμε έως 70% την επιβάρυνση σε οικιακά τιμολόγια που έχουν αυξημένη κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, επειδή -για παράδειγμα- έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο ή το φυσικό αέριο με ρεύμα, για τη θέρμανσή τους. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί ότι με την ολοκλήρωση της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, θα μειωθούν οι χρεώσεις ΥΚΩ», είπε ο κ. Σκρέκας.

Στα 639 ευρώ ανά μεταβατώρα η επιδότηση Σεπτεμβρίου

Ο κ. Σκρέκας ανακοίνωσε μέτρα στήριξης ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Η απορρόφηση των αυξήσεων στην ηλεκτρική ενέργεια φτάνει το 94%.

Η επιδότηση αφορά σε όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου. Αφορά σε περίπου έξι εκατομμύρια οικιακές παροχές.

Η μέση μηνιαία ενίσχυση για το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) ανέρχεται στα 677 ευρώ τον Σεπτέμβριο απορροφώντας σχεδόν το 100% της αύξησης.

Το συνολικό ποσό της επιδότησης για τα νοικοκυριά τον Σεπτέμβριο, ανέρχεται στα 748 εκατ. ευρώ.

Για τα μη οικιακά τιμολόγια:

Για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις με παροχή ισχύος μέχρι 35kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής η επιδότηση ορίζεται για τον Σεπτέμβριο στα 604 ευρώ/MWh απορροφώντας το 89% της αύξησης.

Το μέτρο αυτό αφορά σε 1.250.000 επαγγελματικές παροχές επιχειρήσεων όπως εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα, περίπτερα, ψιλικά, κομμωτήρια, γραφεία, αρτοποιία κλπ και υπολογίζεται στα 401 εκατ. ευρώ για τον Σεπτέμβριο.

Για όλες τις υπόλοιπες εμπορικές και βιομηχανικές παροχές με ισχύ > 35kVA η επιδότηση ανέρχεται στα 342 ευρώ/MWh.

Για το Αγροτικό Τιμολόγιο η…