Το διήμερο 10 και 11 Σεπτεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν επιθυμεί απλά να ανοίξει το πατροπαράδοτο «καλάθι»

γράφει η Καρολίνα Παπακώστα

Οι κατά τις πρωθυπουργικές οδηγίες «περιορισμένες» διακοπές των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου, οι οποίες ξεκίνησαν τη Δευτέρα, σηματοδοτούν το τέλος αυτής της πολιτικής σεζόν. Αλλά ταυτόχρονα – επειδή ως τα τέλη Αυγούστου θα πρέπει όλοι να είναι έτοιμοι για τη φθινοπωρινή επικοινωνιακή αντεπίθεση της κυβέρνησης – σημαίνουν και την αρχή της επόμενης, η οποία θα κηρυχθεί επίσημα με την παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ το διήμερο 10-11 Σεπτεμβρίου.

Από το βήμα της φετινής Εκθεσης Θεσσαλονίκης, βέβαια, ο τελευταίος δεν θα ανοίξει απλά το πατροπαράδοτο «καλάθι». Προτίθεται να δώσει μια κατατοπιστική ιδέα όσων διακυβεύονται την επόμενη τετραετία, μια και, όπως λένε και στενοί του συνεργάτες, «βρισκόμαστε πλέον στο τελευταίο, όχι ημερολογιακά, έτος της κυβερνητικής θητείας». Κι όχι μόνο. Επιθυμεί να αναδείξει τη λεγόμενη «κοινωνική ατζέντα» της κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης: Ασκήσεις ισορροπίας εν μέσω εκλογολογίας

Διπλός στόχος

Ο στόχος, λοιπόν, είναι διπλός. Από τη μια να παρουσιαστεί το «όραμα» για την «Ελλάδα του 2030», για την οποία μιλάει συχνά δημόσια ο Πρωθυπουργός – κι έτσι το κυβερνών κόμμα να κατορθώσει να απευθυνθεί σε όσο το δυνατόν περισσότερες και μεγαλύτερες ομάδες του εκλογικού σώματος με ένα θετικό αφήγημα. Κι από την άλλη, να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των πολιτών ενόψει ενός δύσκολου χειμώνα με μέτρα που θα μπορούσαν να μετριάσουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και των πληθωριστικών πιέσεων.

Οι πληροφορίες θέλουν το οικονομικό επιτελείο να αναζητά πέρα από τυχόν έκτακτες παρεμβάσεις και ποιες δυνατότητες υπάρχουν τη δεδομένη χρονική στιγμή ή θα υπάρξουν μετά το τέλος ενός αρκετά επιτυχημένου καλοκαιριού για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό, για παροχές μόνιμου χαρακτήρα – χωρίς φυσικά να προκύψει ο κίνδυνος ενός δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Τα target groups που επιθυμεί να προσεγγίσει η κυβέρνηση με τα παραπάνω μέτρα είναι η μεσαία τάξη, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, καθώς και οι εργαζόμενοι – πρόκειται, φυσικά, για εκλογικές ομάδες στις οποίες δεν έχει κρύψει ότι στοχεύει και η…