Μια υποπαραλλαγή της Όμικρον επιδεικνύει για άλλη μια φορά ικανότητες αποφυγής του ανοσοποιητικού συστήματος, συνιστώντας απειλή τόσο για τους εμβολιασμένους όσο και για τους νοσήσαντες από κορωνοϊό.

Όπως αναφέρει το αμερικανικό δίκτυο NBC, μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη στο New England Journal of Medicine υποδηλώνει ότι η υποπαραλλαγή, που ονομάζεται BA.4.6, θα μπορούσε να προκαλέσει επαναμόλυνση. 

Από την περασμένη Παρασκευή, η BA.4.6 αντιπροσώπευε λίγο περισσότερο από το 12% των νέων κρουσμάτων Covid στις ΗΠΑ, ενώ έχει εντοπιστεί σχεδόν στο 68% των νέων περιπτώσεων, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). 

Αυτές οι υποπαραλλαγές δεν είναι τα μόνα στελέχη στα οποία οι επιστήμονες εστιάζουν το ενδιαφέρον τους σε όλο τον κόσμο. Άλλες υποπαραλλαγές της Όμικρον που έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον -και τις ανησυχίες- των επιστημόνων είναι οι: BQ.1, BQ.1.1, BF.7. (όπως έγινε γνωστό οι τρεις αντιπροσωπεύουν η καθεμιά  περίπου το 5% των νέων κρουσμάτων στις ΗΠΑ.) Από τότε που εμφανίστηκε η παραλλαγή Όμικρον οι υποπαραλλαγές της Όμικρον χωρίζονται στις δικές τους υποπαραλλαγές.

«Είναι εκπληκτικό να βλέπεις πώς ο ιός συνεχίζει να μεταλλάσσεται με τόσο γρήγορο ρυθμό», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Δρ. Νταν Μπάρουχ, διευθυντής του Κέντρου Ιολογίας και Έρευνας εμβολίων στο Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη. «Αυτή είναι ουσιαστικά η εξέλιξη του ιού ενισχυμένη με ‘στεροειδή’» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Η μελέτη του Μπάρουχ ήταν μικρή, συμπεριλαμβανομένου δείγματος μόλις 35 ατόμων που είτε είχαν κάνει εμβόλιο της Covid είτε είχαν νοσήσει από Όμικρον. Οι περισσότεροι, ανεξάρτητα από νόσηση, είχαν κάνει τουλάχιστον τρεις δόσεις εμβολίου κατά του κορωνοϊού. Τα δείγματα αίματος έδειξαν ότι τα αντισώματα που προορίζονται να εξουδετερώσουν την υποπαραλλαγή BA.4.6 ήταν περίπου δύο φορές χαμηλότερα από τα αντισώματα για τη BA.5. «Αυτό υποδηλώνει ότι η Όμικρον συνεχίζει να εξελίσσεται, και συνεχίζει να εξελίσσεται με τρόπο που γίνεται πιο μεταδοτικός και πιο αποτελεσματικός για να ξεφύγει από τα εμβόλια και τις ανοσολογικές αποκρίσεις», είπε. «Τα αποτελέσματα είναι στην πραγματικότητα ένας προάγγελος για νέες μεταλλάξεις που μπορεί να είναι ακόμη πιο ανησυχητικές». 

Οι…