Του Χρυσόστομου Τσούφη

Το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής δίνει ψήφο εμπιστοσύνης στην ακολουθούμενη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης καθώς στο ερώτημα αν – και μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ- θα πιαστεί ο εκτιμώμενος δημοσιονομικός στόχος, γνέφει καταφατικά.  

Το 2% πρωτογενές έλλειμμα για φέτος δεν κινδυνεύει σύμφωνα με την έκθεση όσο τα μέτρα είναι λελογισμένα και στοχευμένα. Κι αυτό γιατί η γενική οικονομία της χώρας είναι θετική παρά τη δυσκολία του διεθνούς περιβάλλοντος.  

Ο ρυθμός ανάπτυξης ίσως να ξεπεράσει και τον αναθεωρημένο στόχο του 5,3% , η ανεργία μειώνεται σταθερά και αυξάνεται η απασχόληση, το κύρος της χώρας αυξήθηκε με την έξοδο από την ενισχυμένη εποπτεία και την πρόωρη αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ ενώ ο υψηλός πληθωρισμός – που αποτελεί «μουτζούρα» – έχει και τα θετικά του καθώς μειώνει το λόγο του χρέους προς το ΑΕΠ. 

Ενώ όμως η φωτογραφία της στιγμή είναι πολύ θετική για την Ελληνική οικονομία, μακροπρόθεσμα «παραμονεύουν» κίνδυνοι. Πρώτος και καλύτερος ο πληθωρισμός, ο οποίος διαβρώνει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών κι εγείρει φυσικά το ερώτημα «τι κάνουμε με τους μισθούς»; Το Γραφείο Προϋπολογισμού τάσσεται υπέρ και της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού ο οποίος παραμένει πολύ χαμηλός, όμως χτυπά καμπανάκι κινδύνου για μια γενικευμένη αύξηση μισθών η οποία θα μπορούσε να ανατροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις. Συνιστά λοιπόν να βρεθεί η χρυσή τομή με δεδομένο ότι ο υψηλός πληθωρισμός θα παραμείνει για κάποιο διάστημα. Σύμφωνα με την Goldman Sachs, στην Ευρωζώνη θα κορυφωθεί στο 10,5% τον Ιανουάριο.   

Και ο 2ος κίνδυνος έχει να κάνει με τον πληθωρισμό, για την ακρίβεια την στρατηγική που έχουν επιλέξει οι κεντρικές τράπεζες για να τον αντιμετωπίσουν. Και που δεν είναι άλλη από την ομοβροντία πολύ επιθετικών – κάποιες φορές ιστορικά πρωτόγνωρων- αυξήσεων επιτοκίων. Μέσα στο τελευταίο 48ωρο οι κεντρικές τράπεζες στις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία, τη Σουηδία, την Ελβετία, την Νορβηγία ακόμη και την Ινδονησία και τη Νότια Αφρική ανακοίνωσαν πολύ απότομες αυξήσεις. Είναι τόσο απότομες ώστε αρκετοί αναλυτές να τις κατηγορούν ότι θυσιάζουν την ανάπτυξη ενώ διάφοροι οίκοι και τράπεζες με τελευταία την…