Μια Αμερικανίδα τζιχαντίστρια, η οποία ηγήθηκε μιας γυναικείας ταξιαρχίας στους κόλπους του Ισλαμικού Κράτους, καταδικάστηκε σήμερα σε κάθειρξη 20 ετών.

Η πολύτεκνη μητέρα Άλισον Φλουκ-Έκρεν, 42 ετών, η επονομαζόμενη «Ουμ Μοχάμεντ αλ Αμιρίκι», δήλωσε ένοχη τον περασμένο Ιούνιο για «υλική υποστήριξη σε τρομοκρατική επιχείρηση».

Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία για τον ορισμό της ποινής της, σε δικαστήριο της Αλεξάντρια, κοντά στην Ουάσινγκτον, ζήτησε από την ομοσπονδιακή δικαστή Λεόνι Μπρινκέμα να δείξει «επιείκεια» και να την καταδικάσει μόνο σε δύο χρόνια φυλακή.

«Λυπάμαι βαθύτατα για τις επιλογές μου», είπε, με τα μαλλιά καλυμμένα με ένα μαύρο μαντίλι.

Ο εισαγγελέας Ρατζ Πάρεχ επισήμανε ωστόσο ότι η Φλουκ-Έκρεν έκανε «πλύση εγκεφάλου σε νέα κορίτσια, τα οποία εκπαίδευε για να σκοτώνουν» και ότι δεν λυπήθηκε ούτε τα ίδια τα παιδιά της.

Μια από τις κόρες της, την οποία υποχρέωσε να «παντρευτεί» έναν μαχητή του ΙΚ όταν ήταν μόλις 13 ετών, εξήγησε ότι το κίνητρο της μητέρας της ήταν «η επιθυμία της να ελέγχει και να εξουσιάζει».

«Θέλω ο κόσμος να μάθει τι είδους άνθρωπος είναι», είπε η Λεϊλά Έκρεν, που δεν έκρυβε τη νευρικότητά της.

Μεταξύ 2012-19 η Άλισον Φλουκ-Έκρεν στήριζε τζιχαντιστικές οργανώσεις στη Λιβύη, το Ιράκ και τη Συρία και εκπαίδευσε στρατιωτικά περισσότερες από 100 γυναίκες.

Τον Ιούνιο παραδέχτηκε ότι δίδαξε στις μαθήτριές της – κάποιες από τις οποίες ήταν μόλις 10-11 ετών– πώς να χειρίζονται αυτόματα όπλα και ζώνες με εκρηκτικά.

Κάποιος που την είχε γνωρίσει εκείνη την περίοδο και του ζητήθηκε να ορίσει, σε μια κλίμακα από το 1 μέχρι το 10, πόσο ριζοσπαστικοποιημένη ήταν, απάντησε ότι «είχε ξεφύγει από τα όρια» και θα την τοποθετούσε στο «11 με 12».

Τίποτα δεν προμήνυε την πορεία και την εξέλιξή της.

Η Άλισον Μπρουκς, όπως ήταν το πατρώνυμό της, γεννήθηκε και μεγάλωσε σε ένα αγρόκτημα των ΗΠΑ.

Παντρεύτηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1990 σε μια Εκκλησία Μεθοδιστών, πήρε το επώνυμο του συζύγου της (Φλουκ) και απέκτησε δύο παιδιά. Χώρισε κατόπιν από τον Φλουκ και πολύ γρήγορα ξαναπαντρεύτηκε έναν άνδρα ονόματι Βόλκαν Έκρεν.

Προσηλυτίστηκε στο Ισλάμ και το 2008 η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αίγυπτο, όπου ξεκίνησε τη ριζοσπαστικοποίησή της.

Το…