Της Αθηνάς Παπακώστα

Ο  ισραηλινός πρώην πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ευχαρίστησε τους ψηφοφόρους του καθώς ο δεξιός του συνασπισμός κερδίζει στο 86% των καταμετρημένων ψήφων στην 4η εκλογική αναμέτρηση στο Ισραήλ σε χρονικό διάστημα μόλις πέντε ετών.

Ο 73χρονος Μπένιαμιν Νετανιάχου επιστρέφει ως πρωθυπουργός για ακόμη μία φορά διατηρώντας μικρή πλειοψηφία στην Κνέσετ. Δεν είναι όμως μόνος. Στο πλευρό του δεξιού κόμματός του, Λικούντ, βρίσκονται θρησκευτικές, ακροδεξιές παρατάξεις, οι οποίες καταφέρνουν να συγκεντρώνουν περισσότερες έδρες από εκείνες που είχαν συγκεντρώσει στις προηγούμενες εκλογές.

Ο πολιτικά ακραίος συνασπισμός «Θρησκευτικός Σιωνισμός» θριαμβεύει και αναδεικνύεται στην τρίτη μεγαλύτερη δύναμη του Ισραήλ. Από τη στιγμή που στη δεύτερη θέση τερματίζει το κόμμα του απερχόμενου πλέον πρωθυπουργού, Ναφτάλι Μπένετ, τον ρόλο του ρυθμιστή για την επόμενη ημέρα αναλαμβάνουν στη χώρα οι ακροδεξιοί.

Τα φώτα πέφτουν πάνω στον Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Στο παρελθόν είχε καταδικαστεί για τη ρατσιστική αντιαραβική ρητορική του. Στο παρόν τραβά όπλο σε διαδήλωση Παλαιστινίων στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Και για το μέλλον ζητά το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας ενώ, διαμηνύει ότι θέλει να φέρει νόμο, ο οποίος θα απαγορεύει τις έρευνες διαφθοράς σε βάρος εν ενεργεία πρωθυπουργών και ότι ο νόμος αυτός θα πρέπει μάλιστα να έχει και αναδρομική ισχύ. Ήδη η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει καμία σχέση μαζί του. Ο Νετανιάχου όμως τον έχει ανάγκη και όχι μόνο επειδή θέλει να εξαφανίσει τις δικαστικές του εκκρεμότητες.

Ισραηλινοί αναλυτές φοβούνται για το μέλλον και διακρίνουν πολλές απειλές για το δημοκρατικό πολίτευμα στη χώρα. Αν θριαμβεύσει ο Νετανιάχου ζούμε τις τελευταίες ημέρες του κράτους του Ισραήλ όπως το ξέρουμε τα τελευταία 75 χρόνια», έγραφε η αρθρογράφος της εφημερίδας «Γεντιότ Αχρονότ» Σίμα Κάντμον. «Αυτή είναι μια πραγματικά τρομακτική στιγμή. Το ολοένα και πιο δεξιό εκλογικό σώμα της χώρας επέλεξε μια κυβέρνηση που πιθανότατα θα ακολουθήσει μια ακραία και αυταρχική πορεία, καταπατώντας τις ζωές των Παλαιστινίων και τα δημοκρατικά στεγανά του Ισραήλ», γράφει στο κύριο άρθρο της η βρετανική εφημερίδα The Guardian.

Ο…