Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι διαδηλώσεις γυναικών και ανθρωπιστικών οργανώσεων που ξεκίνησαν στο θεοκρατικό Ιράν  μετά τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στη διάρκεια της κράτησής της από την αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη. Η 22χρονη Αμινί συνελήφθη πριν 3 ημέρες επειδή δεν φορούσε «σωστά» την μαντήλα της και άφηνε να φανούν τα μαλλιά της. 

Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, σύμφωνα με την ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.  

Στο χρήστες ανεβάζουν συνεχώς στιγμιότυπα από τις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας κατά του καθεστώτος, οι οποίες έχουν γίνει πρώτο θέμα σε όλα τα διθενή μέσα ενημέρωσης. 

Σε ένα από αυτά τα στιγμιότυπα, μία ασπρομάλλα ηλικιωμένη κυρία έχει βγει στους δρόμους της πόλης Ρας, στο βόρειο Ιράκ, με ακάλυπτο το κεφάλι, ενώνεται με τους διαδηλωτές και κουνάει την μαντήλα της φωνάζοντας «θάνατος στον Χαμεϊνί».

Το Ιράν έχει θεοκρατικό καθεστώς και ο Αλί Χοσεϊνί Χαμενεΐ είναι ο ανώτατος θρησκευτικός (πνευματικός) ηγέτης του Ιράν από το 1989. Ήταν επίσης πρόεδρος της χώρας μεταξύ 1981 – 1989.

Πηγή: skai.gr