«Αθήνα και Αγκυρα έχουν “διαφωνίες και προβλήματα”, ωστόσο οι επαφές είναι σημαντικές και κάθε συμφωνία εμπεριέχει συμβιβασμό και από τις δύο πλευρές», λέει ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου στα «ΝΕΑ»

Παρασκευή απόγευμα. Το επίσημο σκέλος της επίσκεψης του ΥΠΕΞ του Λιβάνου Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ στην Αθήνα έχει ολοκληρωθεί, μετά το γεύμα που παρέθεσε προς τιμήν του ο Νίκος Δένδιας, και ξεκινά το ιδιωτικό του πρόγραμμα. Η συνάντησή μας στο ξενοδοχείο όπου έχει μεταφερθεί με τη σύζυγό του για τις επόμενες ημέρες, χωρίς υπερβολές και ιδιαίτερη πολυτέλεια.

Στις κοινές δηλώσεις με τον Δένδια ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου έχει ήδη αναφερθεί στη συμφωνία Βηρυτού – Τελ Αβίβ για τις θαλάσσιες ζώνες. Μια συμφωνία που χαρακτηρίστηκε ιδιαίτερης διεθνούς σημασίας αφού έγινε στη βάση του διεθνούς δικαίου μεταξύ δύο χωρών που δεν έχουν διπλωματικές σχέσεις. Δείχνοντας τις δυνατότητες που έχει ένας συμβιβασμός.

«Αυτή η συμφωνία είναι καλή και για τις δύο χώρες. Το Ισραήλ π.χ. μπορεί να εξάγει το φυσικό αέριο που έχει βρει και να έχει ειρηνικά θαλάσσια σύνορα. Και εμείς επίσης να αρχίσουμε έρευνες. Σήμερα είμαστε μια φτωχή χώρα, παλιά ήμασταν σε καλύτερη κατάσταση και νομίζω ότι το αέριο θα μας δώσει μία ευκαιρία να επανέλθουμε οικονομικά. Επομένως είμαστε αισιόδοξοι», σημειώνει ο Αμπντάλα Μπου Χαμπίμπ μιλώντας στα «ΝΕΑ».

Επισημαίνει δε την ευγνωμοσύνη του Λιβάνου απέναντι στις ΗΠΑ, τη Γαλλία και τα Ηνωμένα Εθνη που βοήθησαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Θα μπορούσε η συμφωνία Λιβάνου – Ισραήλ να αποτελέσει πρότυπο και για μια συμφωνία Ελλάδας – Τουρκίας;

Ο ΥΠΕΞ είναι σαφής. «Θα πρέπει να είναι πιο εύκολο για αυτούς. Γιατί; Επειδή εμείς δεν έχουμε καμία σχέση με το Ισραήλ. Το Ισραήλ για τον Λίβανο θεωρείται εχθρός. Είχαμε πόλεμο μεταξύ μας, είχαμε κατοχή. Καταφέραμε να φτάσουμε σε συμφωνία χάρη στον αμερικανό προεδρικό απεσταλμένο Αμος Χοκστάιν. Ηταν πολύ αποδοτικός. Η Τουρκία και η Ελλάδα έχουν σχέση μεταξύ τους, κάνουν συναντήσεις», σημειώνει.

Αναγνωρίζει ότι Αθήνα και Αγκυρα έχουν «διαφωνίες και προβλήματα», τονίζει ωστόσο ότι οι επαφές είναι σημαντικές. «Και τότε μπορεί να χρειαστείς έναν διαμεσολαβητή όπως κάναμε εμείς», γιατί, όπως λέει, μερικές φορές ένας τρίτος μπορεί…