Η νέα σουηδική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεπεραστούν οι αντιρρήσεις της Άγκυρας στην ιστορική υποψηφιότητα της Στοκχόλμης για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε ο νέος υπουργός Εξωτερικών Τομπίας Μπίλστρεμ στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σύμφωνα με τον Μπίλστρεμ, η Στοκχόλμη θα ήταν σε θέση να ικανοποιήσει όλα τα σημεία του “τριμερούς μνημονίου” που υπογράφηκε από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία στο τέλος Ιουνίου.

“Θα είμαστε σε θέση να ικανοποιήσουμε το μνημόνιο και τα διάφορα σημεία του, είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό”, δήλωσε ο Μπίλστρεμ σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Νωρίτερα φέτος, οι δύο σκανδιναβικές χώρες εγκατέλειψαν την παραδοσιακή αδέσμευτη αμυντικά θέση τους και υπέβαλαν υποψηφιότητα για να ενταχθούν στην Βορειοατλαντική Συμμαχία μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η απόφαση των δύο χωρών να ενταχθούν στην υπό τις ΗΠΑ συμμαχία έτυχε της ευρείας υποστήριξης των μελών του ΝΑΤΟ.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπλόκαρε ωστόσο τη διαδικασία ένταξης, κατηγορώντας τη Φινλανδία και τη Σουηδία ότι επιδεικνύουν ευμένεια προς το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) και τους συμμάχους του, που η Άγκυρα θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις.

Υπογραμμίζοντας την υποστήριξη της Σουηδίας στη θέση που πήρε η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση απέναντι στο ΡΚΚ, ο Τομπίας Μπίλστρεμ εκτιμά ότι η οργάνωση είναι “όλως διόλου τρομοκρατική” και ότι η Σουηδία σέβεται τις ανησυχίες ασφαλείας της Τουρκίας.

Όμως ο νέος υπουργός υπογραμμίζει επίσης την ανάγκη “να υπάρχει ισορροπία στην ελευθερία της έκφρασης”.

Φέτος το καλοκαίρι, κουρδικές ομάδες που βρίσκονται στη Σουηδία οργάνωσαν διαδηλώσεις όπου δεκάδες συμμετέχοντες ύψωναν σημαίες του ΡΚΚ, προκαλώντας την οργή της Τουρκίας.

Η συμφωνία του Ιουνίου περιλαμβάνει επίσης τη δέσμευση να απαντηθούν “γρήγορα και πλήρως τα αιτήματα έκδοσης ή απέλασης υπόπτων για τρομοκρατία που εκκρεμούν” και που εξέδωσε η Τουρκία.

Σύμφωνα με τον Τομπίας Μπίλστρεμ, παρότι η Σουηδία είναι έτοιμη να τηρήσει τις υποσχέσεις της, αυτό πρέπει να γίνει “με τρόπο νόμιμο και ασφαλή, με τρόπο σύμφωνο με το Σύνταγμα”, δήλωσε.

Στη Σουηδία, εάν ένας ύποπτος αντιτίθεται στην έκδοσή του, αυτή πρέπει να εξεταστεί από το…