Εκατομμύρια Βρετανοί και μαζί τους, άλλοι δια ζώσης, άλλοι νοερώς ή μέσω των social media και της ζωντανής σύνδεσης, άνθρωποι από κάθε γωνιά της Γης, συνόδευσαν τη βασίλισσα Ελισάβετ στην τελευταία της κατοικία, στον βασιλικό τάφο στο Γουίνδσορ, όπου τοποθετήθηκε μαζί με τον βασιλιά Φίλιππο.

Η Ελισάβετ έφυγε σε ηλικία 96 ετών. Το τελευταίο διάστημα ήταν φανερά καταβεβλημένη, καθώς η υγεία της είχε επιβαρυνθεί σημαντικά. Διέκοψε τις δημόσιες εμφανίσεις της και απέφευγε τις κουραστικές εκδηλώσεις, ωστόσο παρέμεινε, μέχρι και την τελευταία στιγμή, πιστή στα καθήκοντά της. Δύο ημέρες πριν αφήσει την τελευταία της πνοή, η βασίλισσα Ελισάβετ υποδέχθηκε τη νέα πρωθυπουργό της Βρετανίας Λιζ Τρας και την έχρισε στο νέο της αξίωμα.

Η «Λίλιμπετ», όμως, ήταν κάτι παραπάνω από βασίλισσα. Ήταν η γυναίκα-σύμβολο, η βασίλισσα που κρατούσε τη μοναρχία ζωντανή όχι μόνο στη Βρετανία, αλλά σε όλον τον κόσμο. Μία βασίλισσα που έμεινε στον θρόνο της για 70 χρόνια, μία μητέρα τεσσάρων παιδιών, μία γυναίκα που θυσίασε ένα τεράστιο μέρος της προσωπικής της ζωής από πολύ μικρή ηλικία, μία γυναίκα που δίδαξε ήθος, προσήλωση, αυταπάρνηση και αφοσίωση στο καθήκον του ρόλου της, ακόμα και όταν οι συνθήκες ήταν εναντίον της ή οι καταστάσεις θα μπορούσαν να έχουν λυγίσει τον οποιονδήποτε.

Δείτε όλο το τελετουργικό της ημέρας: 

Ποια θα είναι η επόμενη μέρα για τη βασιλεία στη Βρετανία και όχι μόνο; Ήδη η συζήτηση έχει ανοίξει, καθώς η Ελισάβετ εκπροσωπούσε την παλιά εποχή. Η νέα εποχή επαναπροσδιορίζει τα στερεότυπα και δοκιμάζει τις αντοχές των παλαιών θεσμών.

Η νεκροφόρα που μετέφερε τη σορό της βασίλισσας Ελισάβετ έφτασε στην τελευταία κατοικία της, στο Κάστρο του Γουίνδσορ.

Χιλιάδες άνθρωποι είχαν συγκεντρωθεί κατά μήκος του δρόμου και έραιναν με λουλούδια ή χειροκροτούσαν καθώς περνούσε από μπροστά τους η νεκροφόρα, οδεύοντας για το Γουίνδσορ. Κάποιοι φορούσαν μαύρα κοστούμια ή φορέματα. Άλλοι, απλώς φούτερ ή ακόμη και φόρμες. Μια γυναίκα με βαμμένα πράσινα μαλλιά στεκόταν δίπλα σε έναν κοστουμαρισμένο άνδρα, ενώ περίμεναν να περάσει η πομπή.

Θα ακολουθήσει μια λειτουργία στο Παρεκκλήσι του Αγίου Γεωργίου, παρουσία των μελών της βασιλικής…