Θα ήταν «άνευ προηγουμένου», «παράνομο», «αντιαμερικανικό»: έξι ημέρες προτού ανοίξουν οι κάλπες για τις ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ, ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε χθες Τετάρτη τους υποψήφιους που δεν κρύβουν την πρόθεσή τους να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών σε περίπτωση που ηττηθούν πως εάν το κάνουν πράγματι, θα «ανοίξουν την πόρτα στο χάος».

«Δεν μπορούμε πλέον να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη», είπε ο 79χρονος πρόεδρος, με εξαιρετικά βαρύ τόνο.

Εκφράστηκε σε μικρή απόσταση από το Καπιτώλιο, την έδρα του ομοσπονδιακού Κογκρέσου, όπου οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ, πεισμένοι πως εκείνος ήταν ο νικητής των προεδρικών εκλογών του 2020, εξαπέλυσαν επίθεση και προκάλεσαν χάος την 6η Ιανουαρίου 2021, σοκάροντας τη χώρα και τον κόσμο ολόκληρο.

«Θα ήθελα να είμαι σε θέση να πω ότι η επίθεση εναντίον της δημοκρατίας μας έλαβε τέλος εκείνη την ημέρα. Αλλά δεν είμαι σε θέση», πέταξε ο Τζο Μπάιντεν, απαριθμώντας υποψήφιους έτοιμους να αμφισβητήσουν τα αποτελέσματα των εκλογών της 8ης Νοεμβρίου, των πρώτων στη χώρα έπειτα από την επίθεση εκείνη.

«Υπάρχουν υποψήφιοι που διεκδικούν αξιώματα σε όλα τα κλιμάκια της αμερικανικής δημόσιας διοίκησης (…) οι οποίοι αρνούνται να δεσμευτούν ότι θα αποδεχθούν τα αποτελέσματα των εκλογών στις οποίες συμμετέχουν», τόνισε ο Δημοκρατικός ένοικος του Λευκού Οίκου.

Στις εκλογές αυτές κρίνονται το σύνολο των εδρών της Βουλής των Αντιπροσώπων, το ένα τρίτο των εδρών της Γερουσίας, οι θώκοι κυβερνητών και τοπικών αιρετών.

Μεταξύ των υποψηφίων, η κεραυνοβόλα άνοδος της Κάρι Λέικ, υποψήφιας για το αξίωμα της κυβερνήτριας στην Αριζόνα, όπου αναμένεται να δοθεί σκληρή πολιτική μάχη, προκαλεί κρύο ιδρώτα στους Δημοκρατικούς.

Η Ρεπουμπλικανή συνεχίζει να καταγγέλλει το αποτέλεσμα των προεδρικών του 2020, επιμένει πως η νίκη εκλάπη από τον Ντόναλντ Τραμπ, παρά τις αποδείξεις για το αντίθετο. Η 53χρονη πρώην τηλεοπτική παρουσιάστρια απειλεί ταυτόχρονα ότι δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα στην Αριζόνα εάν ηττηθεί: «Θα κερδίσω τις εκλογές, αυτό είναι το αποτέλεσμα που θα δεχτώ», διεμήνυσε η υποψήφια στο CNN.

Ο πρώην πρόεδρος Τραμπ, που ουδέποτε παραδέχτηκε πως ηττήθηκε στις προεδρικές εκλογές του 2020,…