«Σήμερα, μια προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα σήμαινε άμεσα μέτρα για την ενέργεια που μπορούν να μειώσουν τα τιμολόγια κατά 50%»

«Τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση θα δώσει -από χρήματα των πολιτών- 2 δισ. για να στηρίξει την αισχροκέρδεια, τη στιγμή που με 340 εκατ. θα μπορούσαμε να αποκτήσουμε δημόσιο έλεγχο στη ΔΕΗ και να συγκρατήσουμε τις τιμές. Σε όλη την Ευρώπη το κράτος επιστρέφει στην ενεργειακή πολιτική, κάτι που είναι και θέμα εθνικής ασφάλειας ειδικά για τη χώρα μας. Η κυβέρνηση της ΝΔ εδώ επιμένει διαφορετικά», τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νάσος Ηλιόπουλος, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Ελλάδα 94.3 FM».

Θα μπορούσαν να δοθούν χρήματα και όχι μόνο δάνεια

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, υποστήριξε πως «με τον τρόπο που έχει σχεδιαστεί η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου από την κυβέρνηση, το σύνολο των πόρων θα πάει αποκλειστικά σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μείνουν αποκλεισμένες».

  • Διαβάστε επίσης Συμπληρωματικός προϋπολογισμός: «Επιδότηση της ακρίβειας» και «ψήφος εξ’ ανάγκης» – Τι λέει η αντιπολίτευση

«Αυτό είναι πολύ κρίσιμο γιατί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης θα μπορούσαν να δοθούν χρήματα όχι μόνο για δάνεια, αλλά και για ενεργειακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, για ψηφιακή αναβάθμιση, δηλαδή για δουλειές υποδομής που θα μείωναν το καθημερινό κόστος αυτών των επιχειρήσεων και θα τις βοηθούσαν να επιβιώσουν μέσα στο σημερινό δύσκολο περιβάλλον. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ακόμα χρόνος να αντιστραφεί αυτή η πορεία», δήλωσε.

Δημόσια εργαλεία

«Είμαστε σε μια περίοδο που χρειάζονται δημόσια εργαλεία», συνέχισε. «Αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι καθολικά αποκλεισμένες από το τραπεζικό σύστημα. Άρα χρειάζεται να υπάρχει ένας δημόσιος τραπεζικός πόλος. Χρειάζονται βέβαια κανόνες, δεν θέλουμε θαλασσοδάνεια σαν αυτά που έχουν οδηγήσει τη ΝΔ να χρωστά στις τράπεζες, δηλαδή στον ελληνικό λαό, 340 εκατ. δανεικά κι αγύριστα. Γι’ αυτό η ΝΔ δεν μπορεί να μιλά για τέτοια ζητήματα», υπογράμμισε ο Νάσος Ηλιόπουλος και προσέθεσε με νόημα:

Μένουμε Ευρώπη

«Ένα τέτοιο πρόγραμμα είναι το σημερινό Μένουμε Ευρώπη… σε όλη την Ευρώπη πλέον…