Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να είναι προσεκτικοί ενόψει των εορτασμών την Τετάρτη των 31 χρόνων από την ανεξαρτησία της χώρας από τη Σοβιετική Ένωση.

«Πρέπει να πολεμήσουμε για τη νίκη της Ουκρανίας, μένουν να γίνουν πολλά, πρέπει να παραμείνουμε σταθεροί και να υπομείνουμε ακόμη πολύ, δυστυχώς πολύ πόνο», δήλωσε ο Ζελένσκι σε καθημερινό, βραδινό του διάγγελμα χθες Σάββατο.

Η Ουκρανία γιορτάζει την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 24 Αυγούστου, όταν συμπληρώνονται και έξι μήνες από τη ρωσική εισβολή στη χώρα.

Ο Ζελένκσι προειδοποίησε ότι οι ρωσικές δυνάμεις ενδέχεται να εκμεταλλευθούν το γεγονός για να εξαπολύσουν ιδιαίτερα βίαιες επιθέσεις.

«Πρέπει όλοι μας να γνωρίζουμε ότι αυτή την εβδομάδα η Ρωσία ενδέχεται να προσπαθήσει να κάνει κάτι ιδιαίτερα άσχημο, κάτι ιδιαίτερα μοχθηρό», υπογράμμισε ο Ουκρανός πρόεδρος.

«Έτσι είναι ο εχθρός μας. Ήδη κάθε δεύτερη εβδομάδα εδώ και μισό χρόνο η Ρωσία κάνει κάτι απεχθές και φρικτό», πρόσθεσε.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, το Χάρκοβο, θα ισχύει όλη ημέρα την Τετάρτη, δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμπ. Συνήθως στην πόλη –συχνό στόχο ρωσικών βομβαρδισμών– ισχύει απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ ως τις 6 το πρωί.

Ο Ζελένσκι στην ομιλία του αναφέρθηκε έμμεσα και στη σειρά εκρήξεων που έχουν σημειωθεί τις τελευταίες ημέρες στην Κριμαία, την ουκρανική χερσόνησο την οποία προσάρτησε το 2014 η Ρωσία.

Η Ουκρανία δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για αυτές, αλλά αναλυτές εκτιμούν ότι τουλάχιστον κάποιες από αυτές κατέστησαν εφικτές χάρη στον νέο εξοπλισμό που απέκτησαν οι ουκρανικές δυνάμεις.

«Πραγματικά νιώθεις στον αέρα την Κριμαία φέτος, (νιώθεις) ότι η κατοχή εκεί είναι μόνο προσωρινή και ότι η Ουκρανία επιστρέφει», τόνισε ο Ζελένσκι.

Επίσης χθες ρωσικός πύραυλος έπληξε κατοικημένη περιοχή σε πόλη της νότιας Ουκρανίας, όχι μακριά από έναν πυρηνικό σταθμό, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 14 άμαχοι, δήλωσαν Ρώσοι και Ουκρανοί αξιωματούχοι.

Το πλήγμα κοντά στον πυρηνικό σταθμό Πιβντενουκραΐνσκ και οι νέοι βομβαρδισμοί κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο στην Ευρώπη, εγείρουν ανησυχίες για ένα…