Τι είπε η Ζαχάροβα για την πολιτική της Ρωσίας στο Κυπριακό

Η Ρωσία δεν αλλάζει την καλώς γνωστή θέση της για το Κυπριακό και «σε αντίθεση με τη συλλογική Δύση» δεν σκέπτεται με εννοιακές κατηγορίες όπως η «εκδίκηση» ή η «τιμωρία», δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ.

Το πλήρες κείμενο της απάντησης της Μ.Ζαχάροβα έχει ως εξής:

«Έχουμε δώσει εξαντλητικές διευκρινίσεις για το θέμα μέσω του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, της πρεσβείας της Ρωσίας στη Λευκωσία, πριν από μία εβδομάδα είχαμε τη συνέντευξη του (σ.σ. Ρώσου πρέσβη στην Αθήνα) Α .Μάσλοφ στην εφημερίδα Ιζβέστια, γνωρίζετε καλά ρωσικά, μπορείτε να διαβάσετε ακριβώς τι είπε, ο εκπρόσωπος Τύπου του προέδρου της Ρωσίας, ο Ντμίτρι Πεσκόφ έχει τοποθετηθεί για το ζήτημα. Είμαι διατεθειμένη όσες φορές θέλετε να επαναλάβω τη θέση μας.

  • Διαβάστε επίσης: Ζαχάροβα: Η ακτινοβολία δεν έχει σύνορα – «Μη αναστρέψιμες» οι συνέπειες της βρόμικης βόμβας

Η θέση της Ρωσίας για τη διευθέτηση στο Κυπριακό παραμένει απαράλλακτη, σας είναι καλώς γνωστή. Είμαστε προσηλωμένοι στα ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ, μεταξύ των οποίων το 541 του 1983, το 550 του 1984, τα οποία ορίζουν προς όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας να μην αναγνωρίσουν κανένα κυπριακό κράτος, πλην της Κυπριακής Δημοκρατίας, τέλος του παραθέματος.

Δεν δρούμε με βάση την εκδίκηση ή την τιμωρία

Οι ανάγκες των Ρώσων πολιτών, οι οποίοι διαμένουν στο έδαφος της Κύπρου, καλύπτονται με τις δυνάμεις του προξενικού τμήματος της πρεσβείας σε συνεργασία με τις επίσημες κυπριακές Αρχές. Στο πλαίσιο των κατ’ αρχήν προσεγγίσεών μας, διεξάγεται σε μόνιμη βάση το έργο βελτίωσης των δυνατοτήτων προξενικής εξυπηρέτησης των Ρώσων πολιτών, που βρίσκονται στα βόρεια της νήσου και προστασίας των νομίμων δικαιωμάτων και συμφερόντων τους.

Θα ήθελα επίσης να υπογραμμίσω, δεν πρόκειται να επαναλάβω την αντίδρασή μας στις φαντασιώσεις στον Τύπο, στις οποίες αναφερθήκατε, είπα για άλλη μια φορά, πού μπορείτε να βρείτε όλα αυτά. Αλλά ολοκληρώνοντας θα ήθελα να πω ότι σε αντίθεση με τις χώρες της συλλογικής Δύσης, εμείς δεν δρούμε με τέτοιες έννοιες, όπως αναφέρατε «εκδίκηση» ή «τιμωρία» και κάποιες συναφείς. Δεν καταφεύγουμε…